Opublikowane na Powiat Suski Wiadomości: Sucha Beskidzka 24, Zawoja, Maków Podhalański, Jordanów, Stryszawa (https://www.powiatsuski24.pl/)

Jaki rodzaj herbaty warto spróbować?

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia chociażby jednego kubka gorącej herbaty. Tą, po którą najczęściej sięgamy, jest oczywiście herbata czarna lub zielona, która zdobywa coraz większą popularność, głównie wśród kobiet. Jeśli często spożywamy herbatę, warto abyśmy zapoznali się z jej zdrowotnymi właściwościami i odpowiedzieli sobie na pytanie, która z jej rodzajów przynosi najwięcej korzyści.

Czarna herbata

Jak wspomniano wyżej - jest to najbardziej popularny gatunek herbaty. Powstaje poprzez fermentację oraz suszenie herbacianych liści. Tego typu napój zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy, garbników oraz teinę (odpowiedzialną za dodawanie organizmowi energii). Czarna herbata działa oczyszczająco, przeciwgrzybiczo, bakteriobójczo. Poprawia również koncentrację, polepsza samopoczucie, opóźnia procesy starzenia się, a także wspomaga utrzymanie dobrej kondycji naczyń krwionośnych.

Herbata zielona

Zielona herbata powstaje poprzez suszenie liści zaraz po zerwaniu. Tego typu proces ma na celu zachowanie jak najwięcej cennych składników, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania całego organizmu. Liście zielonej herbaty zawierają m.in witaminy z grupy B, garbniki, alkaloidy, minerały, które wykazują działanie antybakteryjne, oczyszczające, przeciwutleniające, a nawet antynowotworowe. Zielona herbata chroni kondycję układu krwionośnego, pobudza trawienie, zmniejsza poziom cholesterolu LDL, a także - ze względu na zawarte w składzie polifenole - przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej.

Herbata czerwona

Jest to jeden z mniej znanych gatunków herbat, jednak posiada swoich prawdziwych zwolenników. Najlepsze działanie wykazuje odmiana Pu-Erh, która nie bez powodu nazywana jest „zabójcą tłuszczu”. Tego typu herbata powstaje w wyniku bardzo wolnej fermentacji. Możemy rozpoznać ją po charakterystycznym smaku i aromacie. Jej właściwości opierają się przede wszystkim na spalaniu tkanki tłuszczowej, pobudzaniu procesów przemiany materii, oczyszczaniu organizmu z substancji toksycznych, a także polepszeniu pracy wątroby oraz pracy przewodu pokarmowego.

Herbata biała

Biała herbata pozyskiwana jest w wyniku procesu suszenia nierozwiniętych pączków liści. Jest bogatym źródłem polifenoli, które odgrywają istotną rolę w kontekście usuwania z organizmu wolnych rodników. Tego typu właściwości sprzyjają nie tylko lepszemu samopoczuciu, ale również opóźnieniu procesów starzenia. Ważny jest fakt, iż herbata biała ze wszystkich dostępnych rodzajów herbat wykazuje najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne.

Które herbaty są najzdrowsze?

Najwięcej korzyści dla zdrowia przyniesie regularne wypijanie herbaty zielonej lub białej. Są to najbardziej bogate w antyoksydanty gatunki, które cechują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antynowotworowym. Najzdrowszym wyborem będą herbaty liściaste, zaparzane bez dodatku cukru, cytryny, mleka, oraz innych dodatków. Warto jednak wspomnieć, iż zbyt duża ilość spożywanej herbaty może przysporzyć nie lada problemów ze względu na wysoką zawartość teiny (zwłaszcza w herbacie czarnej). Jej nadmiar jest czynnikiem powodującym rozdrażnienie, nerwowość, niepokój, a także hamować wchłanianie żelaza.

Przy współpracy z https://www.czasnaherbate.net.

Adres źródła: https://www.powiatsuski24.pl/polecamy/jaki-rodzaj-herbaty-warto-sprobowac/xep