Opublikowane na Powiat Suski Wiadomości: Sucha Beskidzka 24, Zawoja, Maków Podhalański, Jordanów, Stryszawa (https://www.powiatsuski24.pl/)

XV Powiatowy Konkurs Kulinarny o Złotą Warzechę – foto

Już po raz 15 gospodynie z powiatu stanęły w szranki w konkursie o Złotą Warzechę. Tym razem wydarzenie zorganizowano w budynku OSP Lachowice. W tym roku do konkursu zgłosiło się aż 18 grup, co tylko potwierdza jak dużą popularnością cieszy się ta impreza. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był nabiał.

Organizatorem wydarzenia był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a wspierani byli również przez Starostwo Powiatowe. Wyjątkowo w tym roku można było spróbować specjałów przygotowanych przez gospodynie ze Słowacji.



Dużym zainteresowanie, poza pysznymi potrawami, cieszyły się nalewki. Były one też oceniane przez jury i tak najwyżej oceniono „jajcówkę” Suskiego Stowarzyszenia „Samopomoc”.

Druga nagroda trafiła do Stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce za nalewkę z czosnku niedźwiedziego. Trzecia dla zembrzyckiego KG „Mioduszyna” za monte. Nie obyło się bez specjalnego wyróżnienia. Otrzymało je KGW „Zawojanki” z Zawoi Dolnej za nalewkę z owoców czarnego bzu „Corno baba”.

W kategorii potraw tradycyjnych:

1.Stowarzyszenie KGW „Niezłe Ziółka” z Toporzyska za zupę z bryndzą

2.KGW "Lubniczanki" z Lachowic za pierogi z nadzieniem z różnych serów

3.Stowarzyszenie Gospodyń "Sidzinianki" za kołoc sidziński

Wyróżnienie specjalne przyznane przez Małopolską Izbę Rolniczą otrzymało KGW w Targoszowie za ziemniaki z kwaśnym mlekiem.



Najlepsza potrawa współczesna nawiązująca do tradycji:

1.Stowarzyszenie KGW "Siedlisko-Stryszawa Górna" za kwartet pierogów z serowym nadzieniem
2.Stowarzyszenie "Nasza Skawica" za żurek na serwatce z jajkiem

3.KGW w Hucisku-Pewelce za oscypkowy duet i KGW w Bieńkówce za kotlety z jajek. Wyróżniono Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

foto. Dominika Hubicka

Adres źródła: https://www.powiatsuski24.pl/wydarzenia/stryszawa/xv-powiatowy-konkurs-kulinarny-o-zlota-warzeche-foto/rkf