Opublikowane na Powiat Suski Wiadomości: Sucha Beskidzka 24, Zawoja, Maków Podhalański, Jordanów, Stryszawa (https://www.powiatsuski24.pl/)

5 sposobów na zwiększenie warzyw w diecie

Dietetycy przekonują, że pomimo rosnącej świadomości na temat zdrowych nawyków żywieniowych, wciąż spożywamy zbyt mało warzyw. Oczywiście dostępność świeżych warzyw jesienią i zimą jest utrudniona, ale wraz z wiosną warto wrócić do rutyny zdrowego odżywiania, tak, aby nie dopuścić do pojawienia się niedoborów witamin i minerałów. Jakie są sposoby na zwiększenie ilości warzyw w diecie?

1. Soki, smoothie i koktajle

Przygotowanie koktajlu warzywnego jest bardzo proste. Nie wymaga też specjalnych przepisów. Tak naprawdę tylko od nas zależy, co znajdzie się w gęstym soku. Jedyne, czym powinniśmy się tutaj kierować to własne upodobania smakowe. Przykładowo, często wybieranymi zestawami to zmiksowany pęczek natki pietruszki z ogórkami zielonymi oraz cukinią. Idealnie skomponują się też ze sobą pomidory, papryka i marchew. Jeżeli mamy na to ochotę, do koktajli możemy dodawać przypraw do smaku. Sprawdzi się pieprz, sól himalajska czy przyprawy prowansalskie. Jeśli dysponujemy wyciskarką do soków, z pewnością docenimy własnoręcznie przygotowany sok z marchwi. Marchew nada sokowi lekko słodki smak, bez konieczności dodatkowego dosładzania. Do takich naturalnie słodkich soków warto przyzwyczajać dzieci - być może uchronimy je przed sięganiem po niezdrowe napoje słodzone.

2. Zupy

Jeżeli nie przepadamy za surowymi warzywami, soki i koktajle opadają, ale pozostają jeszcze zupy. Tego rodzaju potrawy można traktować jako zdrowe, smaczne danie obiadowe. Do zup kremów idealnie nadają się takie warzywa jak kalafior, brokuły, pomidory. Zblendowane, doprawione i podane na ciepło będą idealnym dopełnieniem dania głównego. Z kolei tradycyjna zupa jarzynowa z dodatkiem śmietanki zapewni nam naprawdę solidną dawkę różnego rodzaju warzyw w jednym posiłku. Taką zupę można przyrządzić nawet w chłodniejsze miesiące, kiedy nie ma dostępu do świeżych produktów. W sklepach znaleźć można gotowe mieszanki do zup jarzynowych, idealnie skomponowane.

3. Warzywa jako przekąski

Przekąski zwykle kojarzą się nam z tłustymi chipsami, słodyczami czy podchrupywanymi słonymi orzeszkami. Rzadko łączymy je z warzywami. A szkoda! Warzywa są idealną propozycją na małą przekąskę, która zaspokoi apetyt, ale nie spowoduje gwałtownego skoku cukru i insuliny, co ważne jest szczególnie dla diabetyków. Co może służyć za przekąskę? Marchewka, suszone i przyprawione plastry buraka, które można traktować jak “zdrowe chipsy”. Słupki z rzepy, które można maczać w dipie z hummusu - zdrowa przekąska polecana podczas spotkań towarzyskich. Pieczone bataty - przepyszna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju.

4. Zdrowe słodkości

Deser warzywny? Wydaje się to niemożliwe. Nic bardziej mylnego. Warzywne słodkości istnieją, choć nie wszyscy zdają sobie sprawę z takiej możliwości. Pierwszym z brzegu przykładem może być ciasto marchewkowe lub marchewkowe muffinki. Smakują wyśmienicie, a zawierają w sobie solidną porcję marchwi. Kolejny przykład to brownie z fasoli czerwonej. Niewiele osób wie, że takie ciasto rzeczywiście można przyrządzić i ze zdziwieniem odkrywa, jak fasola świetnie sprawdza się w tej wersji. Ciekawym pomysłem jest też galaretka z buraków - buraki są naturalnie słodkie, nie potrzebują wiele cukru, by z pomocą żelatyny zamienić je w smaczną, piękną, czerwoną galaretkę!

5. Catering wegetariański

Jeszcze innym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych warzyw jest zamówienie cateringu. Wprawdzie nie musi być on typowo wegetariański, bowiem catering dietetyczny z założenia jest idealnie zbilansowany, a więc menu z pewnością uwzględnia również warzywa, ale to właśnie w wegetariańskiej diecie wydaje się być ich najwięcej. Zaletą cateringu jest codzienna dostawa pod drzwi zestawu świeżych posiłków na cały dzień, bez konieczności każdorazowego kupowania pojedynczych warzyw, porcjowania i obmyślania dań. Czysta wygoda.

Powyżej 5 sposobów na uwzględnienie w diecie warzyw, które z pewnością przełożą się pozytywnie na zdrowie. Pamiętajmy, że zwiększenie ilości spożywanych warzyw, to również dodawanie ich do codziennego obiadu w formie surówki. Niezależnie, czy na obiad są bitki wołowe, makaron z sosem czy filet rybny - zawsze stawiajmy na stole chociaż niewielką miseczkę warzyw, np. polanych sosem winegret. Traktujmy ją jako rodzaj dodatku, który stale będzie towarzyszył naszemu głównemu posiłkowi w formie bomby witaminowej. Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka - po pewnym czasie obiad bez surówki lub np. salaterki sałatki greckiej wyda nam się niepełny!



Artykuł Partnera

Adres źródła: https://www.powiatsuski24.pl/polecamy/5-sposobow-na-zwiekszenie-warzyw-w-diecie/v5q