Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl po więcej informacji z regionu, a także InfoOnline24.pl po więcej informacji z Polski. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 29.09.2017, 10:45
Fosforany spożywcze – co warto o nich wiedzieć
W zasadzie w każdym produkcie spożywczym, mamy dodatki do żywności. Czasem są one dla nas całkowicie bezpieczne – czasem – nie. Musimy jednak wiedzieć, że myślenie o składnikach danego produktu, oznaczonych symbolem „E” w sposób negatywny, nie jest dobre. Nie każde „E” jest szkodliwe. Fosforany spożywcze, także są takim symbolem oznaczone, jednakże ich właściwości, nie zagrażają naszemu zdrowiu ani życiu.

E 450 – difosforany

Jednym z najbardziej powszechnie stosowanych fosforanów spożywczych, są difosforany. Najczęściej, możemy je znaleźć w różnego rodzaju serach topionych, przetworach mięsnych czy chociażby – w proszku do pieczenia. W naturalnej formie, difosforany występują np. w brokułach, kaszy gryczanej, orzechach włoskich czy w nasionach słonecznika. Wniosek z tego taki, że nawet nie kupując żywności przetworzonej, spożywamy difosforany. Fosforany spożywcze są oznaczone w produktach . Ważne jest jednak to, aby pamiętać o tym, by nie przekroczyć dopuszczalnej ich ilości w naszym organizmie.

Jakie właściwości mają fosforany?

Fosforany, mają bardzo konkretne właściwości, które wpływają korzystnie na zdrowie naszego organizmu. Nierzadko też, ich właściwości okazują się pomocne przy produkcji artykułów spożywczych. W przypadku mięs i produktów mięsnych, fosforany odpowiadają przede wszystkim za nadanie im odpowiednich właściwości. Czytając etykiety na produktach spożywczych, nie panikujmy, kiedy zobaczymy symbole takie jak:



  • - E 338 – jest to kwas fosforowy

  • - E 339 – fosforany sodu (soli)

  • - E 340 – fosforany potasu

  • - E 341 – fosforany wapnia

  • - E 350 – difosforany


Każdy z powyżej wypisanych dodatków spożywczych, w określonych ilościach, które regulowane są normami europejskimi, jest dla naszego organizmu w pełni bezpieczny. Pamiętajmy też, że mięso, aby miało określony smak i zapach, też musi zostać odpowiednio przygotowane do sprzedaży.


Fosforany znajdziemy nie tylko w produktach sensu stricto mięsnych, ale też w takich, w których skład wchodzą chociażby ryby czy mleko. Szerokie zastosowanie znajdują one też w przemyśle piekarniczym (ciastka, pieczywo, wypieki). W napojach bezalkoholowych, także znajdziemy fosforany, które np. mogą odpowiadać za prawidłowe łączenie wody z konkretnymi substancjami w taki sposób, by połączenie to było dla naszego organizmu jak najlepiej przyswajalne. O innych dodatkach spożywczych można przeczytać na stronie:
http://overlack.com.pl/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack/. Dodatkowo, fosforany – niezależnie od tego o jakim ich rodzaju mówimy – wzbogacają żywność w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne takie jak magnez, wapń czy żelazo.



Dlaczego fosfor jest nam potrzebny?



Każde dziecko wie, że fosfor wchodzi w skład budulca kości. W znaczącym stopniu bierze on też udział w procesie mineralizacji. Nie możemy też zapominać, że fosfor znajduje się w mięśniach – w dużej mierze odpowiada on za ich prawidłowe funkcjonowanie. Nie ma się zatem przed czym wzbraniać – w naszym organizmie rola fosforu jest bardzo duża. Nie każdy wie, że fosfor odpowiada też za prawidłowe utrzymywanie równowagi kwasowo – zasadowej w naszym organizmie.


Artykuł Partnera