Z OSTATNIEJ CHWILI
Maków Podhalański - piknik na powitanie wakacji / Jarosław Kaczyński obchodzi dziś swoje urodziny / Grzechynia - Rodzinny Festyn Strażacki / Pilny komunikat gminy Stryszawa! / Polityka - Zakończenie projektu Trzecia Droga. Polska 2050 wyostrza kurs! / Nakręć się na folklor – nakręć się na TKB! Zbliża się kolejna edycja największej imprezy folklorystycznej w Polsce / Zaproszenie na czerwcowe zajęcia Klubu Młodego Muzealnika / 18 czerwca - Międzynarodowy Dzień Przeciwdziałania Mowie Nienawiści / Komunikat Policji – Znaleziono pieniądze.
Dodano dnia 17.06.2025, 18:33
5 orzeźwiających przepisów na domowe lemoniady i napoje bez cukru.
Latem wszystko smakuje inaczej – słońce grzeje więc jedyne, o czym marzysz, to coś zimnego do picia. Najlepiej coś pysznego, co nie wywoła wyrzutów sumienia. Tyle że większość sklepowych napojów to po prostu kolorowa woda z cukrem – niby orzeźwia, ale po chwili znowu chce się pić. Dlatego warto zrobić coś swojego. Domowe lemoniady są proste, tanie, zdrowe i możesz je zrobić dokładnie tak, jak lubisz. Kwaśne, słodkawe, ziołowe, gazowane albo zupełnie bez dodatków. W tym artykule znajdziesz 5 przepisów bez ani grama białego cukru – idealnych na upał, piknik, leniwy dzień w ogrodzie albo spotkanie z przyjaciółmi.

Klasyczna lemoniada z miodem i miętą

To taki letni klasyk – kwaśna, lekko słodka i bardzo odświeżająca. Pasuje do wszystkiego i zawsze smakuje dobrze, niezależnie od pogody.

Składniki: – 3–4 cytryny – 1,5 litra zimnej wody – 2–3 łyżki miodu (do smaku) – kilka gałązek świeżej mięty – lód

Jak zrobić: Wyciskasz sok z cytryn, wrzucasz do dzbanka razem z wodą, miodem i porwanymi listkami mięty. Mieszaj, aż miód się rozpuści. Na koniec dorzuć lód i gotowe.

Tip: Żeby z cytryn wycisnąć więcej soku, poturlaj je chwilę po blacie albo wrzuć na kilka sekund do wrzątku. A jeśli chcesz, żeby lemoniada miała głębszy smak – dodaj szczyptę soli. Serio, działa!

Lemoniada ogórkowa z limonką i bazylią

Trochę jak woda spa, tylko lepsza. Ma ziołowy aromat, nie jest zbyt słodka i świetnie gasi pragnienie.

Składniki: – 1 świeży ogórek – 2 limonki – kilka listków bazylii – woda gazowana (ok. 1,5 litra) – lód

Jak zrobić: Ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Limonki wyciśnij. Wszystko wrzuć do dzbanka, dolej wodę gazowaną, wrzuć bazylię i lód. Daj jej chwilę, żeby się „przegryzła”.

Dla kogo? Dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi napojami i wolą coś bardziej wytrawnego. Idealna na upalne popołudnie.

Arbuzowy chłodnik do picia

Coś pomiędzy napojem a smoothie.

Składniki: – 1/2 arbuza – sok z 1 limonki – plaster świeżego imbiru – kilka listków mięty

Jak zrobić: Zblenduj arbuza razem z limonką i odrobiną startego imbiru. Przelej do szklanek, dorzuć miętę i dużo lodu.

Tip: Dodaj szczyptę soli albo trochę pieprzu cayenne – to nie żart, smakuje genialnie i działa jak naturalny izotonik.

Lemoniada z malin i rozmarynu

Owocowa, pachnąca i lekko ziołowa. Idealna na wieczorne spotkanie przy grillu albo leniwy dzień w ogrodzie.

Składniki: – garść malin (świeżych lub mrożonych) – sok z 1 cytryny – gałązka rozmarynu – ok. 1,5 litra wody

Jak zrobić: Zalej rozmaryn wrzątkiem i odstaw na 10 minut, żeby oddał aromat. Maliny rozgnieć widelcem. Wymieszaj wszystko w dzbanku z sokiem z cytryny i wodą. Dorzuć kostki lodu i gotowe.

Wskazówka: Jeśli boisz się, że rozmaryn będzie zbyt intensywny – użyj tylko połowy gałązki i dodaj więcej malin.

Zielona lemoniada z matchą i cytrusami

Coś dla tych, którzy lubią eksperymenty. Ma lekko herbaciany smak, cytrusowy aromat i działa lepiej niż kawa.

Składniki: – 1/2 łyżeczki matchy – sok z 1 pomarańczy – sok z 1 cytryny – kilka listków mięty – woda (niegazowana lub lekko gazowana)

Jak zrobić: Rozpuść matchę w odrobinie ciepłej wody, żeby nie było grudek. Wlej do dzbanka, dodaj soki z owoców, wodę i miętę. Mieszaj porządnie, dorzuć lód i gotowe.

Dla kogo? Dla fanów zielonej herbaty i tych, którzy lubią coś innego niż klasyczna lemoniada.

Jak dosładzać bez cukru?

Nie każdy lubi kwaśne napoje, więc jeśli chcesz lekko dosłodzić lemoniadę, ale bez cukru, masz kilka opcji: – Miód, syrop z agawy, syrop klonowy – dla tych, którzy nie unikają kalorii, ale chcą coś bardziej naturalnego. – Stewia, erytrytol – dobra opcja dla cukrzyków albo na diecie keto. – Zblendowane owoce – np. banan, daktyle albo mango sprawdzą się świetnie jako naturalna słodycz w bazie.

Do cytrusowych napojów pasuje miód lub syrop z agawy, do ziołowych – raczej owoce albo erytrytol. Warto zacząć od małej ilości i próbować, żeby nie zdominować smaku.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.delikatesyzdrowo.pl/ – sklepem ekologicznym z Krakowa.



Artykuł Partnera.
Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image