Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka - Z ponad 2 promilami wybrał się na przejażdżkę hulajnogą... / Nowy odcinek Kawa z Powiatem - Agnieszka Bernacka i Artur Warta (Zespół Muzyki Dawnej im. Gaspara Castiglione) zobacz wideo / Ewakuacja skautów z gminy Budzów z powodu zagrożenia pogodowego / Wypadek w Jordanowie. Są ranni. Służby na miejscu / Podsumowanie działań straży pożarnej związanych z burzami na terenie powiatu suskiego / Wielka modernizacja Orlika w Makowie Podhalańskim! Ruszają prace za ponad milion złotych / Jan Wolczko – duma powiatu suskiego z trzema medalami z Mistrzostw Europy / Wojewoda Małopolski o sytuacji pogodowej: O 11:00 spotkanie Zespołu Zarządzania Kryzysowego / Gmina Zawoja inwestuje w drogi! Rusza kolejny etap modernizacji infrastruktury / Uwaga! Silne burze i intensywne opady deszczu nad powiatem suskim – możliwe podtopienia / Burze nad Małopolską. W powiecie suskim 15 interwencji strażaków / Małopolska w gotowości przed gwałtownymi burzami – możliwe alerty III stopnia / Konkurs na najpiękniejszy ogród i gospodarstwo – Gmina Jordanów zaprasza do udziału / Z troską o dziedzictwo – trwa remont zabytkowego kościoła w Lachowicach / Budzów: Powstaje Gminny Żłobek Bajkowy Zakątek / Protest przeciwko nielegalnej imigracji – 19 lipca w Suchej Beskidzkiej / Magia teatru i spotkanie z legendą – spektakl 'Seperatka' w Suchej Beskidzkiej
Dodano dnia 09.06.2021, 21:32
Ciekły azot w kuchni? Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Masz ochotę na kulinarne eksperymenty, chętnie odwiedzasz topowe lokale i fascynujesz się innowacyjnymi sposobami przygotowywania efektownych dań? Sprawdź, co musisz wiedzieć o kuchni molekularnej. Czym jest, jakie doznania zapewnia i co wspólnego z nią ma ciekły azot? Na te i inne pytania wokół skroplonego gazu odpowiedzi znajdziesz poniżej!

Czym jest ciekły azot i co wspólnego ma z kuchnią?

Pozyskiwany najczęściej z powietrza, na drodze separacji, czyli oczyszczenia sprężonego powietrza, w konsekwencji ogrzewania podlega skropleniu. Ciekły azot, bo o nim mowa charakteryzuje się brakiem barwy, smaku i zapachu. Jeśli ma zachować wszystkie właściwości, musi być prawidłowo przechowywany. Odpowiednim rozwiązaniem w zakresie zabezpieczenia ciekłego azotu będzie naczynie Dewara, dostępne w sklepie Cryogen.



Zastanawiasz się, co wspólnego ma ciekły azot z gotowaniem i jakie miejsce zajmuje w kuchni? Okazuje się, że w topowych lokalach znaczące. Przede wszystkim dlatego, że pozwala osiągnąć rezultaty, których nie zapewni żadna z tradycyjnych metod. Czy ciekły azot w kuchni jest bezpieczny? Okazuje się, że tak. Co decyduje o jego popularności?

Ciekły azot w kuchni eksperymentalnej – dlaczego jest wykorzystywany?

Ciekły azot wyróżnia się szeregiem zalet, które decydują o możliwości wykorzystania go w gastronomii. Należą do nich brak smaku, barwy i zapachu. Dzięki takiej specyfikacji, ciekły azot pozwala na szybkie zamrażanie produktów spożywczych, przy jednoczesnym zachowaniu ich charakterystycznych właściwości, w tym również konsystencji i jędrności.

Jakie rezultaty gwarantuje wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni? Jednym słowem – spektakularne! Szybkie i efektowne zamrożenie potrawy to nie wszystko. W trakcie konsumpcji posiłku zaobserwujesz, jak para wodna wylatuje nie tylko z Twoich ust, ale także – z nosa!

Jak ciekły azot wpływa na jedzenie?

Już wiesz, że nie zmienia smaku, zapachu i konsystencji posiłków, a jednocześnie – zapewnia angażującą rozrywkę podczas konsumpcji. Jak jeszcze ciekły azot wpływa na jedzenie?

- Zanurzenie pokarmu w ciekłym azocie pozwoli Ci uzyskać spektakularny efekt. Danie lub jego składnik pokryje się cienką warstwą lodu, sam produkt, wewnątrz lodowej bańki będzie natomiast ciepły;

- Kuchnia eksperymentalna to również niecodzienne smaki. Lody o smaku jajecznicy na bekonie albo sorbet inspirowany mojito z wykorzystaniem ciekłego azotu mogą powstać w zaledwie pięć minut!

Ciekły azot w kuchni – co jeszcze musisz wiedzieć?

Bezpieczne wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni, opiera się nie tylko na prawidłowym przechowywaniu gazu. Konieczne będzie stosowanie określonych zasad w praktyce, zwłaszcza jeśli zależy Ci na spektakularnych efektach. Zatem – jakie tajemnice skrywa ciekły azot?

- Chcesz, żeby danie przygotowane z wykorzystaniem ciekłego azotu było trwałe? Zadbaj, by w jego składzie znalazło się możliwie dużo tłuszczu. Takie rozwiązanie zapewni także inne korzyści, na przykład – obniży ryzyko poparzenia języka.

- Pamiętaj, że ciekły azot osiąga temperaturę niemal – 200 stopni Celsjusza i dlatego może być niebezpieczny. Warto zatem każdorazowo zakładać nie tylko rękawiczki, ale także – gogle ochronne. To bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że ciekły azot może powodować poważne uszkodzenia ciała.

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image