Z OSTATNIEJ CHWILI
Gmina Zawoja - Zwróćmy uwagę na potrzebujących w okresie zimowym / Debata o bezpieczeństwie w Osielcu: wspólnie dla dobra mieszkańców / Więcej karetek i całodobowe dyżury. Powiat suski zyska na nowym planie ratownictwa medycznego / KOMUNIKAT DLA MIESZKAŃCÓW POWIATU SUSKIEGO ! (czytaj dział - Ogłoszenia) / Mistrzowie ortografii wyłonieni! XXII Powiatowe Dyktando Ortograficzne w Suchej Beskidzkiej / Łucznicze Towarzystwo Sportowe Zamek Suski nominowane do tytułu Osobowość Ziem Górskich / Akt wandalizmu w Makowie Podhalańskim – zniszczona nowa ławka przy firmie Fabios / Uroczyste otwarcie drogi na Tarnawską Górę / Sucha Beskidzka z Nagrodą Grand Prix Marszałka Województwa Małopolskiego / Sucha w cieniu Wielkiej Wojny – wykład i promocja książki dr. Piotra Szczepaniaka / Kolizja z dziką zwierzyną w Stryszawie / Zaproszenie - 107. rocznica odzyskania Niepodległości w Suchej Beskidzkiej / Nowa poradnia rodzinna w Suchej Beskidzkiej! Bezpłatna pomoc dla rodzin już dostępna / Powiat suski gotowy na zimę – ustalono wykonawców utrzymania dróg powiatowych / Ostrzeżenie meteorologiczne: gęste mgły w regionie / Bezpłatna mammografia w Makowie Podhalańskim i Stryszawie / Konkurs plastyczny Barwy Niepodległej w Gminie Bystra-Sidzina / Mieszkańcy Małopolski wybierają najciekawszą inicjatywę społeczną! Wśród kandydatów także projekty z powiatu suskiego / Emerytura lub renta bez podatku? Sprawdź, dla kogo to korzystne! / Zaproszenie na uroczyste obchody Narodowego Święta Niepodległości w Osielcu / Zespół Szkolno-Przedszkolny w Osielcu z nowymi pracowniami i wyposażeniem / Podsumowanie Wszystkich Świętych 2025 na drogach powiatu suskiego / 19-latek z powiatu suskiego zatrzymany w Oświęcimiu. Stracił prawo jazdy za nadmierną prędkość / Ogłoszenie o pracę na stanowisko Stolarz – Operator Maszyn i Urządzeń / Ogłoszenie o pracę na stanowisko Pracownik Administracji w Dziale Kadr / Sucha Beskidzka zabezpiecza się przed suszą! Powstają dwa potężne zbiorniki na wodę / Bezpieczeństwo osób starszych – szkolenie dla seniorów w Suchej Beskidzkiej / Policja podsumowała "Wszystkich Świętych" w Małopolsce / Pożar busa w Jordanowie / Sprawdź gdzie zabraknie prądu w tym tygodniu / Ostrzeżenie meteorologiczne: intensywne opady deszczu w regionie / 20 lat z pasją do tradycji: Jubileusz Zespołu Regionalnego Ziemia Suska / Strzelcy z SJS 3031 kwestowali dla Fundacji ''Niezłomni'' w Makowie Podhalańskim / Pożar budynku w pobliskich Gilowicach / Wieczorna interwencja służb w Jordanowie!
Dodano dnia 09.06.2021, 21:32
Ciekły azot w kuchni? Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Masz ochotę na kulinarne eksperymenty, chętnie odwiedzasz topowe lokale i fascynujesz się innowacyjnymi sposobami przygotowywania efektownych dań? Sprawdź, co musisz wiedzieć o kuchni molekularnej. Czym jest, jakie doznania zapewnia i co wspólnego z nią ma ciekły azot? Na te i inne pytania wokół skroplonego gazu odpowiedzi znajdziesz poniżej!

Czym jest ciekły azot i co wspólnego ma z kuchnią?

Pozyskiwany najczęściej z powietrza, na drodze separacji, czyli oczyszczenia sprężonego powietrza, w konsekwencji ogrzewania podlega skropleniu. Ciekły azot, bo o nim mowa charakteryzuje się brakiem barwy, smaku i zapachu. Jeśli ma zachować wszystkie właściwości, musi być prawidłowo przechowywany. Odpowiednim rozwiązaniem w zakresie zabezpieczenia ciekłego azotu będzie naczynie Dewara, dostępne w sklepie Cryogen.



Zastanawiasz się, co wspólnego ma ciekły azot z gotowaniem i jakie miejsce zajmuje w kuchni? Okazuje się, że w topowych lokalach znaczące. Przede wszystkim dlatego, że pozwala osiągnąć rezultaty, których nie zapewni żadna z tradycyjnych metod. Czy ciekły azot w kuchni jest bezpieczny? Okazuje się, że tak. Co decyduje o jego popularności?

Ciekły azot w kuchni eksperymentalnej – dlaczego jest wykorzystywany?

Ciekły azot wyróżnia się szeregiem zalet, które decydują o możliwości wykorzystania go w gastronomii. Należą do nich brak smaku, barwy i zapachu. Dzięki takiej specyfikacji, ciekły azot pozwala na szybkie zamrażanie produktów spożywczych, przy jednoczesnym zachowaniu ich charakterystycznych właściwości, w tym również konsystencji i jędrności.

Jakie rezultaty gwarantuje wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni? Jednym słowem – spektakularne! Szybkie i efektowne zamrożenie potrawy to nie wszystko. W trakcie konsumpcji posiłku zaobserwujesz, jak para wodna wylatuje nie tylko z Twoich ust, ale także – z nosa!

Jak ciekły azot wpływa na jedzenie?

Już wiesz, że nie zmienia smaku, zapachu i konsystencji posiłków, a jednocześnie – zapewnia angażującą rozrywkę podczas konsumpcji. Jak jeszcze ciekły azot wpływa na jedzenie?

- Zanurzenie pokarmu w ciekłym azocie pozwoli Ci uzyskać spektakularny efekt. Danie lub jego składnik pokryje się cienką warstwą lodu, sam produkt, wewnątrz lodowej bańki będzie natomiast ciepły;

- Kuchnia eksperymentalna to również niecodzienne smaki. Lody o smaku jajecznicy na bekonie albo sorbet inspirowany mojito z wykorzystaniem ciekłego azotu mogą powstać w zaledwie pięć minut!

Ciekły azot w kuchni – co jeszcze musisz wiedzieć?

Bezpieczne wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni, opiera się nie tylko na prawidłowym przechowywaniu gazu. Konieczne będzie stosowanie określonych zasad w praktyce, zwłaszcza jeśli zależy Ci na spektakularnych efektach. Zatem – jakie tajemnice skrywa ciekły azot?

- Chcesz, żeby danie przygotowane z wykorzystaniem ciekłego azotu było trwałe? Zadbaj, by w jego składzie znalazło się możliwie dużo tłuszczu. Takie rozwiązanie zapewni także inne korzyści, na przykład – obniży ryzyko poparzenia języka.

- Pamiętaj, że ciekły azot osiąga temperaturę niemal – 200 stopni Celsjusza i dlatego może być niebezpieczny. Warto zatem każdorazowo zakładać nie tylko rękawiczki, ale także – gogle ochronne. To bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że ciekły azot może powodować poważne uszkodzenia ciała.

Artykuł Partnera

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.