Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl oraz Telewizja Internetowa PowiatSuski24 po więcej informacji z regionu. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 30.08.2021, 09:43
Dlaczego warto jeść naturalne kiszonki?
Nie od dziś mówi się, że zdrowie jest najważniejsze. Aby stale być w dobrej formie, potrzebujesz odpowiedniej dawki ruchu, dostępu do świeżych i zdrowych produktów spożywczych, lecz także probiotyków. Właśnie dlatego naturalne kiszonki powinny na stałe wejść do Twojej diety, gdyż uchronią Cię przed wieloma schorzeniami. Warto sięgać po nie przez cały rok, a nie jedynie w okresie wzmożonej zachorowalności. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść naturalne kiszonki.

Polska kiszonkami stoi

W naszym kraju doskonale znane są i cenione takie naturalne kiszonki jak kapusta, ogórki czy buraki. Jedzenie barszczu, ogórkowej i bigosu to nasza narodowa tradycja. Jednak to nie koniec możliwości, bo aktualnie zakisić można praktycznie wszystko. Czosnek, kalarepę, rzodkiewkę, marchew, paprykę, a nawet jabłko... gdy robisz to samodzielnie, możesz użyć naprawdę wiele warzyw i owoców. Warto próbować i jeść ich coraz więcej, gdyż to naturalna ochrona zdrowia.

Odporność organizmu bierze się z jelit. To tutaj dobroczynne bakterie wytwarzają kwasy, które pozwalają Ci utrzymywać się w dobrej formie. Jeśli z jakiegoś powodu dojdzie do zaburzenia równowagi, wtedy czekają Cię kłopoty. Jedzenie kiszonek znacznie zmniejsza ryzyko takiego zachwiania i pomaga organizmowi prawidłowo funkcjonować.

Polska kuchnia doskonale radzi sobie z wykorzystaniem kiszonych produktów. Warzywa przed laty poddawano temu procesowi, aby wydłużyć ich żywotność. Dzięki temu do dziś można przygotowywać smakowite potrawy na ich bazie. Jednak to nie tylko o smak chodzi, bo ilość zdrowia, jakie zawarte jest w kiszonych słoikach, wpływa pozytywnie na cały organizm. Teraz, gdy już wiesz o właściwościach probiotycznych kiszonek, świadomie powinieneś po nie sięgać.

Dlaczego naturalne kiszonki są takie zdrowe?

Jak już wspomnieliśmy, regulują one pracę jelit i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Jednak to dopiero początek dobroczynnego wpływu kiszonych produktów.

- Kiszonki mają bardzo mało kalorii, dlatego powinny stanowić podstawę diety osób zmagających się z nadwagą. Zawierają też mało cukru, gdyż do procesu kiszenia wykorzystują ten zawarty w warzywach. Błonnik zaś, który się w nich znajduje, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Wreszcie zakwaszenie organizmu ogranicza chęć sięgnięcia po słodkie. To, a także przyspieszenie trawienia i oczyszczania z toksyn prowadzi do redukcji wagi.

- W każdym produkcie poddanym kiszeniu znajduje się wiele witamin i minerałów. Szczególnie te z grupy B wspomagają organizm. Dzięki nim lepiej przyswajasz żelazo, trawisz tłuszcze, węglowodany i białka, lecz także poprawia się kondycja Twojej skóry i włosów. Witaminy C, A i E polepszają ogólne funkcjonowanie organizmu, tak samo, jak minerały: magnezu, wapnia, fosforu i potasu.

- Jedząc naturalne kiszonki, ograniczasz występowanie pasożytów w organizmie, a to ma bezpośrednie przełożenie na lepszą pracę mózgu i układu nerwowego. Kiszonki pozwalają też zredukować stres, obniżając poziom kortyzolu.

- Produkty poddane procesowi kiszenia mają właściwości zwalczania nowotworów, ponieważ przeciwutleniacze hamują ich rozwój.

Kiszonki powinno się jeść na surowo

Jak już wspomnieliśmy, dania przyrządzane z naturalnych kiszonek cieszą się u nas sporą popularnością. Jednak dla zdrowia lepiej jest spożywać te produkty w formie surowej. Wysoka temperatura znacznie ogranicza ich dobroczynne działanie.

Niezależnie od formy, powinni po nie sięgać wszyscy, choć są pewne ograniczenia. Dotyczą one osób z nadciśnieniem oraz kamicą szczawianowo-wapniową, lecz także te chore na wątrobę i leczące się na słabą krzepliwość krwi.

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image