Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka świętuje Dzień Czystego Powietrza. Edukacja ekologiczna w rozszerzonej formule / Świąteczny klimat w Jordanowie! Bożonarodzeniowy Kiermasz już 21 grudnia / Lachowice: Nietypowa interwencja strażaków w lokalnym gospodarstwie / Rusza sezon na łyżwy w Suchej Beskidzkiej. W sobotę otwarcie 'Białego Orlika' z Mikołajem / Trwa nabór do nowo powstającego Środowiskowego Domu Samopomocy w Zawoi / Groził bratu i bratowej ''bronią''. Dzielnicowi z Jordanowa szybko zakończyli niebezpieczną sytuację / Utrudnienia na Błądzonce. Droga w kierunku Stryszawy zablokowana / Rozszczelniona butla gazowa w Jaszczurowej. Szybka interwencja służb / Potrącenie 8-letniego chłopca w Osielcu. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia / Ostrzeżenie IMGW dla powiatu suskiego: marznące opady i gołoledź! / By jeszcze lepiej ostrzegać i alarmować. Porozumienie z PSP. / Grupa Beskidzka GOPR ogłasza nabór. Zostań ratownikiem górskim! / Kolizja pojazdów w Makowie Podhalańskim – utrudnienia w ruchu! / Największa akcja w Polsce: GAME OVER dla pedofilskiej sieci! CBZC rozbija ogólnopolski gang tworzący i rozpowszechniający treści z wykorzystywaniem dzieci / MOPS w Suchej Beskidzkiej uruchamia projekt Otwarte drzwi – otwarte serca / Srebrny medal Ksawerego Masiuka i brąz Katarzyny Wasick na ME. / Pomoc dla pogorzelców – rodziny Trybałów z Zawoi ! / CENTRUM HANDLOWE KURTOK – WAŻNA INFORMACJA ! / Jordanów i Mucharz w czołówce Rankingu Gmin Małopolski 2025
Dodano dnia 20.08.2020, 20:20
Lokalni producenci na globalnym rynku
W Polsce mamy małe tradycje lokalnej produkcji żywnościowej. Nie chwalimy się tym tak, jak robią to we Włoszech, Hiszpanii, Francji. Nie przywiązujemy aż tak dużej wagi do tradycyjnych receptur, smaków niezmiennych przez całe pokolenie, do popierania małych producentów. Ale trend ten powoli zmienia się.

Popularność żywności regionalnej

Zmiana wynika po części z zachowania konsumentów, a po części – samych producentów.

Konsumenci stali się bardziej świadomi tego, co jedzą. Niebezpieczeństwa dla zdrowia, jakie powoduje ciągłe faszerowanie się konserwantami, barwinkami, ukrytymi pod symbolami zaczynającymi się od E. Wszystkie te ulepszacze i poprawiacze smaku nie pozostają bez wpływu na organizm. A niektóre z nich są zdecydowanie szkodliwe, gdy jedzone są przez całe lata. Tak więc wiele osób, kierując się własnym zdrowiem, staje się wybierać produkty mniej przetworzone. Część z nich wręcz wyrabia własne wędliny, wypieka chleby, sięga po babcine przepisy na konfitury i kiszone ogórki.

Oczywiście nie sama troska o zdrowie powoduje ten trend. Również pragnienie przypomnienia sobie prawdziwego, naturalnego smaku żywności. Często niezwykle prostej w przygotowaniu, a jakże ujmującej smakiem i aromatem.

Jeszcze nie tak dawno takie regionalne wyroby, pochodzące z małych zakładów, były ciężkie do dostania. Jednak ich producenci również widzą potrzebę zmian. Chcą dostarczać swoje smakołyki wszystkim klientom, niezależnie od miejsca zamieszania. Stąd też rosnąca popularność sklepów internetowych z regionalną żywnością, jak na przykład https://www.oscypki.pl/, specjalizujący się w serach prosto z gór.



Smaczne wyroby, szybka dostawa

Zmiana nawyków żywieniowych otwiera szansę dla małych producentów, którzy wielokrotnie nie mają wystarczającej siły przebicia na rynku. Ciężko im konkurować z dużymi wytwórniami, marketami, sieciami sklepów. Dlatego korzystają z dobrodziejstw internetu. To właśnie dzięki niemu praktycznie każdy jest w stanie kupić żywność regionalną, nawet jeśli region ten będzie znajdował się na drugim końcu kraju. Pogryzać oscypka, mieszkając nad morzem? Jeszcze lat temu kilka było to mało realne.

Obecnie jest na porządku dziennym. Przeniesienie dystrybucji do internetu pozwala na skoncentrowanie się na klientach świadomych, pragnących produktów smacznych, zdrowych, naturalnych. Bez znaczenia gdzie mieszkają – firmom kurierskim nie robi to różnicy.

Na przykładzie https://www.oscypki.pl/ widać, że dostarczenie wyrobu od producenta do klienta może być błyskawiczne i odbywać się bez straty jego właściwości. Specjalne opakowania chłodzące, zabezpieczające zawartość na czas podróży, dają gwarancję, że ulubione sery z Podhala dotrą do smakoszy tak samo pyszne, jak w chwili opuszczania bacówki.

Nam, jako klientom, pozostaje się z tego tylko cieszyć, bo jeść smacznie i zdrowo to sama przyjemność.

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.