Z OSTATNIEJ CHWILI
Strażacy uczcili pamięć druha z Sierakowic. Syreny zawyły w całej Polsce / Muzyka i pomoc dla pogorzelców - Piknik na pożegnanie wakacji w Lachowicach / Strażacy quadem pomogli w transporcie rannego z lasu / Co węże mają do powiedzenia? Edukacyjne warsztaty w Suchej Beskidzkiej / ZUS: 150 mln zł wróciło do Funduszu po kontrolach zwolnień lekarskich / Wzmożony ruch wojskowych kolumn – apel do kierowców! / Andrzej Bargiel rusza na Everest. Chce dokonać niemożliwego! / Oświęcim. Areszt tymczasowy dla 40–latka podejrzanego inne czynności seksualne wobec dziesięcioletniej dziewczynki! (wideo) / Anatomia piękna. Wernisaż wystawy Alicji Przybyszowskiej w Suchej Beskidzkiej / Pożar piwnicy w budynku mieszkalnym w Suchej Beskidzkiej / Alkomat się zdziwił – 73-letnia seniorka pobiła rekord / Surowsze kary za wypalanie traw i zagrożenia pożarowe! / Ostrzeżenia meteorologiczne - Silny deszcz z burzami! / Dożynki Powiatowe 2025 – Święto Plonów i Tradycji w Sidzinie / Alarm bombowy w hotelu pod Wadowicami. Sprawą zajmuje się ABW! / Nowy, nowoczesny plac zabaw dla najmłodszych w Białce! / Małopolska: ponad 85 tysięcy nieodwołanych wizyt w pół roku / Policja poszukuje anonimowego bohatera. Odważna reakcja zapobiegła tragedii / Podziękowania dla mieszkanki powiatu suskiego za pomoc w odnalezieniu zaginionej kobiety / Surowsze kary za ataki na ratowników i funkcjonariuszy. Rząd przyjął projekt ustawy / Gmina Budzów - Nowy żłobek „Bajkowy Zakątek” rusza od stycznia 2026 roku / Sucha Beskidzka i Jászberény zacieśniają współpracę muzealną / Dramat w Tarnawie Dolnej – sześcioosobowa rodzina straciła wszystko w pożarze. Potrzebna pomoc! / Nowe wyposażenie w świetlicy ODK w Stryszawie
Dodano dnia 02.12.2019, 20:25
Na czym polegają badania przechowalnicze?
Produkcja żywności to niezwykle skomplikowany proces, który wymaga wielu zabezpieczeń. Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że żeby dany produkt został dopuszczony do sprzedaży, musi on przejść wiele różnego rodzaju badań i tekstów, którymi zajmują się profesjonaliści od tej dziedziny. Jednym z nich są badania przechowalnicze. Podpowiadamy na czym polegają i czego możemy się po nich spodziewać.

Na czym polega badanie przechowalnicze?

Głównym celem wykonywania badań przechowalniczych jest ustalenie, jaki dokładnie jest termin przydatności do spożycia testowanego produktu. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że w żywności przechowywanej przez jakiś czas zaczynają zachodzić pewne procesy i zmiany, które potencjalnie mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów lub dla wartości funkcjonalnej produktów.

Spożycie żywności, której termin przydatności do spożycia minął lub nie został dobrze wyznaczony, może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Czym jest data ważności do spożycia?

Każdy zetknął się z tym terminem, ale nie każdy jest w stanie odpowiednio go zdefiniować. Data ta musi być oparta na konkretnych warunkach przechowywania żywności i wyznacza dokładnie okres kiedy fizykochemiczne i mikrobiologiczne wskaźniki jakości danego produktu przestają wykraczać poza określone wartości progowe.

Warunki to między innymi miejsce przechowywania lub odpowiednia temperatura. Wartości te określone zostały przez odpowiednie przepisy, których producent musi przestrzegać. Właśnie do tej daty wartość odżywcza produktu zostaje zachowana, a wartości sensoryczne pozostają niezmienne.

Specyfikacja badań przechowalniczych

Badania przechowalnicze zostają wykonane w kilku okolicznościach na produktach, które dopiero wprowadzane są na rynek, nastąpiła w nich zmiana składnika lub zaprojektowano nowe opakowanie. Mają one na celu ocenę zasięgu i kierunku zmian, które zachodzą w produktach wraz z upływem czasu.

Badania przechowalnicze można przeprowadzić w dwóch dopuszczalnych formach. Pierwsza z nich stosowana jest głównie do produktów z małym stopniem przetworzenia. Zostają one poddane badaniom w warunkach normatywnych w okresie przewidywanego terminu ważności. Normy, które są tu stosowane to między innymi temperatura, wilgotność powietrza lub oświetlenie. Druga forma to badania w warunkach przyspieszonych, które nazywane bywają warunkami przyspieszonego starzenia.

Są one prowadzone przy zastosowaniu wybranych czynników, takich jak podwyższona temperatura czy promieniowanie UV. Pozwalają one oszacować przewidywany termin ważności, jednak zazwyczaj są jeszcze potwierdzane badaniami przeprowadzonymi w standardowych warunkach.

Badania przechowalnicze powinno się przeprowadzać w ścisłej współpracy laboratorium i producenta. Wszystkie ich etapy wymagają specjalnego nadzoru, jednak niezależnie od ich rodzaju wynik dokładnie określa termin przydatności produktu do spożycia. Jest to niezbędne dla zapewnienia jego odpowiedniej jakości oraz bezpieczeństwa potencjalnych konsumentów.

Artykuł Partnera

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.