Z OSTATNIEJ CHWILI
PSL chce znieść dwukadencyjność wójtów, burmistrzów i prezydentów miast / OSP Stryszawa świętuje 80-lecie istnienia! Gminne obchody Dnia Strażaka już 6 lipca / Pożar samochodu w Juszczynie / Cysterna z wodą pitną dostępna przy ODK – ważna informacja dla mieszkańców / Gmina Zembrzyce z dotacją w ramach programu Małopolska deszczówka 2025 / Polityka: Tusk: Opozycja atakuje, gdy państwo odzyskuje kontrolę nad granicą / Poważny wypadek w Mucharzu na DK28 / Podziękowania po Jubileuszu 80-lecia OSP Maków Dolny / Miasto Jordanów z promesą na Zrównoważony Rozwój Ekologiczny / Góralska siła jedności ! Klip do Ciebie Boga Wysławiamy / Zdarzenie drogowe w Śleszowicach / Gmina Stryszawa w obliczu kryzysu wodnego – apel Wójta do mieszkańców / Niemal setka załóg na liście zgłoszeń do Valvoline Rajdu Małopolski 2025! / Będzie gorąco. Przed nami upały!
Dodano dnia 15.09.2022, 12:26
Olej czy oliwa? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące smażenia i pieczenia
Tłuszcze roślinne są podstawą przygotowania wielu posiłków. Różnią się zarówno pod kątem wpływu na zdrowie, jak i właściwościami wpływającymi na ich wartość użytkową. Do najpopularniejszych olejów roślinnych należy oliwa oraz olej rzepakowy. Co wybrać? Który produkt lepiej sprawdzi się podczas smażenia i pieczenia?

Oliwa - właściwości

Oliwa, która jest najczęściej dostępna w sklepach spożywczych, posiada dopisek "extra virgin". Oznacza on, że zachowała wszystkie właściwości zdrowotne oraz smak i kolor oliwek, z których została wyciśnięta. W jej składzie znajdują się przede wszystkim kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Mają one znaczny wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. 

W oliwie znajduje się duże stężenie witaminy E. Jedna łyżka dobrej jakościowo oliwy pokrywa aż 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W jej składzie można znaleźć też witaminę A i D, które korzystnie wpływają na odporność i układ kostny. Choć według powszechnych opinii oliwa powinna być wykorzystywana jedynie na zimno - do sałatek i sosów - można też na niej smażyć. Z powodzeniem może być ona wykorzystywana jako zamiennik masła czy standardowego oleju rzepakowego. Choć często mówi się o tym, że olej i margaryna to tańsze zamienniki oliwy z oliwek, warto przeglądać gazetki Carrefour w poszukiwaniu atrakcyjnych promocji na ten produkt. 

Czy olej jest lepszy od oliwy?

Olej rzepakowy, podobnie jak oliwa z oliwek, charakteryzuje się dużą zawartością kwasów omega-3, witaminy E oraz tłuszczów jednonienasyconych. Co ciekawe, analizując szczegółowy skład, można stwierdzić, że w niektórych kategoriach wypada nawet lepiej niż oliwa. Cechuje się wyższym punktem dymienia i zawiera mniejszą ilość tłuszczów nasyconych. Olej rzepakowy posiada też większą zawartość witaminy E. Choć większość osób uważa, że to oliwa cechuje się większą ilością korzyści prozdrowotnych, prawdą jest, że te dwa produkty są do siebie pod tym kątem bardzo podobne. 

Olej i oliwa - podobieństwa

Faktem jest, że olej rzepakowy nie został tak dokładnie przebadany pod kątem wpływu na zdrowie, jak oliwa - można jednak wysnuć wnioski mówiące o tym, że wpływa on na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Warto pamiętać, że zarówno olej rzepakowy, jak i oliwa, są olejami roślinnymi. Są do siebie bardzo podobne i można korzystać z nich zamiennie. Jednak szukając tańszej opcji, zdecydowanie lepiej wybrać olej - promocja, która pojawi się w lokalnym supermarkecie z pewnością zaoferuje ten produkt w cenie korzystniejszej dla portfela.

Olej z oliwek czy olej rzepakowy - co wybrać?

Częstym dylematem jest to, który produkt lepiej nadaje się do smażenia i pieczenia. Prawda jest taka, że zarówno oliwa, jak i olej rzepakowy, mogą być wykorzystywane w tym celu. Oba produkty posiadają podobną ilość kwasów tłuszczowych, a także dostępne są w sklepach w formie rafinowanej (oczyszczonej). 

Oleje te mają dość wysoką temperaturę dymienia - mogą być z powodzeniem wykorzystywane do krótkotrwałego smażenia. Warto stosować je zamiennie, sugerując się ich walorami smakowymi. Powinny być one dopasowane do rodzaju przygotowywanych potraw - nie do wszystkiego nada się zarówno olej, jak i oliwa. Niezwykle ważne jest to, aby do smażenia wybierać jedynie produkty rafinowane. Te, które nie są oczyszczone, nadają się jedynie do sałatek i dressingów. 

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image