Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka świętuje Dzień Czystego Powietrza. Edukacja ekologiczna w rozszerzonej formule / Świąteczny klimat w Jordanowie! Bożonarodzeniowy Kiermasz już 21 grudnia / Lachowice: Nietypowa interwencja strażaków w lokalnym gospodarstwie / Rusza sezon na łyżwy w Suchej Beskidzkiej. W sobotę otwarcie 'Białego Orlika' z Mikołajem / Trwa nabór do nowo powstającego Środowiskowego Domu Samopomocy w Zawoi / Groził bratu i bratowej ''bronią''. Dzielnicowi z Jordanowa szybko zakończyli niebezpieczną sytuację / Utrudnienia na Błądzonce. Droga w kierunku Stryszawy zablokowana / Rozszczelniona butla gazowa w Jaszczurowej. Szybka interwencja służb / Potrącenie 8-letniego chłopca w Osielcu. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia / Ostrzeżenie IMGW dla powiatu suskiego: marznące opady i gołoledź! / By jeszcze lepiej ostrzegać i alarmować. Porozumienie z PSP. / Grupa Beskidzka GOPR ogłasza nabór. Zostań ratownikiem górskim! / Kolizja pojazdów w Makowie Podhalańskim – utrudnienia w ruchu! / Największa akcja w Polsce: GAME OVER dla pedofilskiej sieci! CBZC rozbija ogólnopolski gang tworzący i rozpowszechniający treści z wykorzystywaniem dzieci / MOPS w Suchej Beskidzkiej uruchamia projekt Otwarte drzwi – otwarte serca / Srebrny medal Ksawerego Masiuka i brąz Katarzyny Wasick na ME. / Pomoc dla pogorzelców – rodziny Trybałów z Zawoi ! / CENTRUM HANDLOWE KURTOK – WAŻNA INFORMACJA ! / Jordanów i Mucharz w czołówce Rankingu Gmin Małopolski 2025
Dodano dnia 25.10.2022, 13:36
Prawdziwe niebo w gębie! Poznaj 2 proste przepisy na dania z makaronem tagliatelle w roli głównej
Włosi kochają makarony. To fakt znany powszechnie tak bardzo, że również i inne narodowości postanowiły przekonać się, co kryje w sobie pasta ze słonecznej Italii. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że w daniach z makaronem zakochał się cały świat – nie wyłączając oczywiście Polaków. Uwielbiamy je za prostotę wykonania i głębię ukrytych w nich smaków. Dlatego też dzisiaj postanowiliśmy podzielić się z Tobą dwoma sprawdzonymi przepisami na pyszne potrawy, w których prym wiedzie jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów – tagliatelle.

Tagliatelle z kurkami – idealna potrawa na jesienny stół!

Jesień i sezon grzybowy rozpoczęły się już w pełni. Gdy dni robią się coraz krótsze, a pogoda nas nie rozpieszcza, warto poprawić sobie humor pysznym daniem, do którego wykorzystamy sezonowe składniki. Chodzi nam oczywiście o kurki, które możesz samodzielnie pozbierać w lesie lub kupić na targu czy w sklepie. W połączeniu ze smakowitymi wstążkami makaronu tagliatelle i śmietaną będą smakować wprost wybornie. Czego będziesz więc dokładnie potrzebować?

– makaron tagliatelle dobrej jakości – właśnie taki znajdziesz np. w ofercie e-sklepu https://clickitalia.pl/pl/p/Makaron-jajeczny-ORGINALE-Felicetti-Tagliatelle-allUovo-500g-/144,

– ok. 200 g kurek,

– 1 cebula,

– 2 ząbki czosnku,

– 200 ml śmietany 12%,

– natka pietruszki,

– sól i pieprz do smaku,

– łyżka klarowanego masła lub trochę oliwy.

Wykonanie potrawy jest bardzo proste – jak na włoską kuchnię przystało. Na początku ugotuj makaron w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na patelni z tłuszczem. Następnie dodaj kurki i trochę podsmaż. Dolej do grzybów śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec dodaj na patelnię ugotowane tagliatelle i wymieszaj z sosem i posiekaną natką pietruszki.

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi – propozycja idealna dla fanów owoców morza

Wstążki makaronu tagliatelle doskonale komponują się z pysznymi krewetkami. Nic dziwnego – w końcu owoce morza to, tak jak pasta, jeden z filarów kuchni włoskiej. Z pewnością warto spróbować przygotować to danie w swoim domu. Jest to bardzo proste! Będziesz potrzebować wyłącznie:

– makaronu tagliatelle,

– 300 g krewetek,

– 150 ml śmietanki 30%,

– 150 g pomidorków koktajlowych,

– 2/3 łyżek przecieru pomidorowego,

– 2 ząbków czosnku,

– natki pietruszki,

– łyżki lub dwóch oliwy,

– soli i pieprzu do smaku.


Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni zeszklij czosnek, dolej śmietanki i przecieru pomidorowego. Wszystko chwilę pogotuj. Następnie wrzuć krewetki, które uprzednio należy rozmrozić w zimnej wodzie przez 15 min oraz pomidorki koktajlowe. Całość dopraw. Do następnego etapu przejdź, gdy owoce morza zmienią kolor na różowy i lekko zawiną się do środka. Gdy tak się stanie, na patelnię należy wrzucić makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem wymieszać.

Smacznego!



Artykuł Partnera

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.