Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl po więcej informacji z regionu, a także InfoOnline24.pl po więcej informacji z Polski. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 26.04.2018, 07:56
Szałwia hiszpańska i jej właściwości
Coraz częściej odkrywamy rośliny, które znane były od wieków, ale mało popularne w Europie. Jedną z nich jest szałwia hiszpańska. Jej właściwości odkryli i docenili Indianie Ameryki Południowej. Obok fasoli i kukurydzy była najczęściej używaną rośliną do sporządzania codziennych posiłków.

Wartości odżywcze szałwii hiszpańskiej

Tak naprawdę to właściwości odżywcze posiadają nasiona szałwii hiszpańskiej powszechnie nazywane chia (siła). Są niewielkie i czarne, chłoną dużo wody (podobnie jak len). Te niepozorne nasiona kryją w sobie ogromne bogactwo, trudno znaleźć inną roślinę, która mogłaby dorównać im składem. W 100 g chia znajduje się:

  • - białko – 16,54 g,

  • - tłuszcze – 30,74 g,

  • - węglowodany – 42,12 g,

  • - błonnik – 34,4 g,

  • - witamina B1 – 0,620 mg,

  • - witamina B2 – 0,170 mg,

  • - witamina B3 (PP) – 8,830 mg,

  • - witamina C, A, E,


Największą jednak zaletą nasion chia jest ich bogata zawartość minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Szczególnie duża zawartość wapnia, żelaza, magnezu i potasu pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia.

Nasiona Chia Bio 1 kg - 35 zł - kupisz w sklepie Ekoflos.pl


Nasiona chia i ich działanie zdrowotne


Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że działanie nasion chia jest wszechstronne i ma wpływ na funkcjonowanie wielu organów.

Przede wszystkim duża zawartość omega 3 i przeciwutleniaczy ma ogromne znaczenie dla zwalczania wolnych rodników i spowalniania procesu starzenia się. Znacznie ważniejsze są właściwości antynowotworowe chia potwierdzone przez badania amerykańskie. Nasiona zapobiegają zachorowaniu na raka piersi i szyjki macicy.

Szałwia amerykańska pozytywnie wpływa na pracę serca, zapobiega miażdżycy i chorobie wieńcowej, wyrównuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi.


Bardzo ważne jest działanie nasion chia na mózg i układ nerwowy. Zwiększa pamięć, koncentrację, obniża napięcie nerwowe, łagodzi objawy depresji i ma duże znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera.


Chia jest czysta ekologicznie
i nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie bezglutenowej oraz jako naturalne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasiona chia są łatwe w użyciu, nie trzeba ich mielić ani moczyć. Można dodawać je do wszelkiego rodzaju potraw, ponieważ ich smak jest neutralny.

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image