Dodano dnia 23.01.2023, 13:35
Tort węgierski – historia niesamowitego specjału
Chyba każdy z nas słyszał o torcie węgierskim. Jednak pod tą nazwą kryje się wiele deserów, między innymi także Dobos Torte, który zupełnie nie przypomina węgierskiego torciku, znanego z mnóstwa czekolady i wiśni nasączonych alkoholem. Dzisiaj zajmiemy się tym popularnym węgierskim przysmakiem, który przeznaczony jest wyłącznie dla dorosłych. Tak, to mocno alkoholizowane ciasto, któremu naprawdę nie można się oprzeć.

Czego potrzebujesz do tortu węgierskiego?

Tort węgierski to deser, który nie należy do najprostszych. Wymaga wielu składników i pracy, która jednak z całą pewnością się opłaci. Zobaczysz, że ten przepis zrobi furorę w Twoim domu, a na każdą większą imprezę będziesz robić właśnie tort węgierski. Jakie składniki są do niego niezbędne? W skład tortu węgierskiego wchodzi biszkopt, który powinien być mocno czekoladowy. To pierwsze schody, które musisz pokonać. Zrobienie biszkoptu nie jest proste, jednak spokojnie, przeprowadzimy Cię przez to zadanie. Do ciasta potrzebujesz 250 gramów mąki pszennej tortowej, 5 jajek, 200 gramów cukru, 3 łyżki oleju, tyle samo kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. To prostsza wersja biszkoptu, z którą z pewnością sobie poradzisz. Co dalej? Teraz czas na krem. Tak, dokładnie – krem czekoladowy. Ten tort to czekolada z czekoladą, alkoholem i wiśniami. Dlatego jest tak pyszny. Do masy potrzebujesz 450 gramów czekolady, dwie kostki masła, 200 mililitrów mleka oraz 50 mililitrów spirytusu. Potrzebujesz jeszcze ponczu, przygotowanego z 50 mililitrów spirytusu i 100 mililitrów schłodzonej herbaty wiśniowej. Nim nasączysz blaty biszkoptowe. Nie zapomnij też o samych wiśniach – potrzebujesz ich pół kilograma. Oczywiście muszą być wydrylowane. Do nich również potrzebujesz cukru (50 gramów) i spirytusu (50 mililitrów). I to wszystko. Teraz czas zabrać się za pieczenie.

Jak zrobić tort węgierski?

Zacznij od nasączenia wiśni w cukrze i spirytusie. Tak przygotowane owoce zostaw w lodówce na całą noc. Teraz czas na biszkopt. Oddziel białka od żółtek – białka ubij na sztywną pianę i dodawaj do niej cukier, a następnie żółtka. Ubijając, dolewaj olej, mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Krótko miksuj i odstaw. Masę biszkoptową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz ciasto przez 25 minut do suchego patyczka. Wtedy możesz zająć się kremem. Pokrusz czekoladę na kawałki, wlej mleko do rondelka i dodaj do niego cukier z czekoladą. Podgrzewaj na wolnym ogniu, by czekolada i cukier się rozpuściły, a jednak masa nie zaczęła wrzeć. Odstaw. Zacznij ucierać masło i dolewaj powoli masę czekoladową, która powinna mieć temperaturę pokojową. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, a następnie odstaw krem do lodówki. Gdy biszkopt będzie gotowy i ostudzony, pokrój go na trzy blaty. Przygotuj poncz z herbaty wiśniowej i spirytusu, a następnie nasącz każdy blat. Każdy blat udekoruj kremem i 1/3 wiśni. Na samej górze połóż krem, który musisz wyrównać i ozdobić nim także boki. Dekorację dopełnij pozostałymi owocami.

Uff, trochę to trwało, prawda? Jednak stanowczo warto było posiedzieć chwilę w kuchni, by zrobić ten fantastyczny tort węgierski.

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image