Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka świętuje Dzień Czystego Powietrza. Edukacja ekologiczna w rozszerzonej formule / Świąteczny klimat w Jordanowie! Bożonarodzeniowy Kiermasz już 21 grudnia / Lachowice: Nietypowa interwencja strażaków w lokalnym gospodarstwie / Rusza sezon na łyżwy w Suchej Beskidzkiej. W sobotę otwarcie 'Białego Orlika' z Mikołajem / Trwa nabór do nowo powstającego Środowiskowego Domu Samopomocy w Zawoi / Groził bratu i bratowej ''bronią''. Dzielnicowi z Jordanowa szybko zakończyli niebezpieczną sytuację / Utrudnienia na Błądzonce. Droga w kierunku Stryszawy zablokowana / Rozszczelniona butla gazowa w Jaszczurowej. Szybka interwencja służb / Potrącenie 8-letniego chłopca w Osielcu. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia / Ostrzeżenie IMGW dla powiatu suskiego: marznące opady i gołoledź! / By jeszcze lepiej ostrzegać i alarmować. Porozumienie z PSP. / Grupa Beskidzka GOPR ogłasza nabór. Zostań ratownikiem górskim! / Kolizja pojazdów w Makowie Podhalańskim – utrudnienia w ruchu! / Największa akcja w Polsce: GAME OVER dla pedofilskiej sieci! CBZC rozbija ogólnopolski gang tworzący i rozpowszechniający treści z wykorzystywaniem dzieci / MOPS w Suchej Beskidzkiej uruchamia projekt Otwarte drzwi – otwarte serca / Srebrny medal Ksawerego Masiuka i brąz Katarzyny Wasick na ME. / Pomoc dla pogorzelców – rodziny Trybałów z Zawoi ! / CENTRUM HANDLOWE KURTOK – WAŻNA INFORMACJA ! / Jordanów i Mucharz w czołówce Rankingu Gmin Małopolski 2025
Dodano dnia 20.05.2025, 08:56
20 maja - Światowy Dzień Pszczół.

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii, gdzie pszczelarstwo ma długą i szanowaną tradycję. To święto ma na celu przypomnienie, jak ogromną rolę odgrywają zapylacze w naszym codziennym życiu – od zapewniania żywności po wspieranie bioróżnorodności. W obliczu alarmujących danych o spadku populacji tych owadów, każda forma wsparcia nabiera jeszcze większego znaczenia.

Pszczoły zapylają ponad 70 proc. gatunków roślin uprawnych, które odpowiadają za 90 proc. światowego pożywienia. Praca zapylaczy przekłada się bezpośrednio na naszą codzienną dietę – od owoców i warzyw po orzechy czy zioła. To również „producenci” cennych produktów takich jak miód, wosk, propolis czy mleczko, wykorzystywanych nie tylko w kuchni, ale i w medycynie czy kosmetyce.

Pszczoły w niebezpieczeństwie


Mimo swojej kluczowej roli, pszczoły coraz częściej stają się ofiarami działalności człowieka. Pestycydy, zmiany klimatu, utrata siedlisk i niewłaściwie składowane odpady prowadzą do wymierania całych kolonii. Według Komisji Europejskiej, jedna trzecia gatunków pszczół w UE jest zagrożona wyginięciem, a aż 37 proc. ich populacji maleje. Zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza osłabiają organizmy tych owadów. Warto wiedzieć, że niektóre środki ochrony roślin dezorientują pszczoły, zaburzając zdolność owadów do nawigacji i znalezienia drogi powrotnej do ula.



Równie niebezpieczne są porzucone opakowania – owady wlatują do nich, przyciągnięte słodkim zapachem, ale często nie są w stanie się z nich wydostać. Dla pszczoły plastikowa butelka czy puszka po napoju może być śmiertelną pułapką. Owad ginie w środku z wycieńczenia albo z powodu braku drogi ucieczki. Dlatego tak ważne jest, by zabierać śmieci ze sobą z lasu, łąki czy parku. To prosty gest, który może uratować wiele małych istnień – tłumaczy Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.

Jak pomóc?

Tworząc przyjazne przestrzenie – choćby niewielkie – można mieć realny wpływ na poprawę warunków ich życia. Takie działanie nie wymaga wiele, a jest bezcennym wkładem w ochronę środowiska. Wbrew pozorom, każdy może wesprzeć pszczoły. Wystarczy zacząć od własnego balkonu lub ogrodu – siejąc kwiaty i zioła, które przyciągają pszczoły, np. lawendę, miętę, tymianek czy szałwię. Rośliny miododajne nie tylko upiększają przestrzeń, ale przede wszystkim stają się źródłem pożywienia dla zapylaczy – podkreśla Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.

Wspieraj lokalnie

Warto również sięgać po produkty pszczele z lokalnych pasiek. Naturalny miód nie tylko różni się smakiem od tego przemysłowego, ale ma też bogatszy skład i często powstaje z roślin, które znamy z sąsiedztwa. Co więcej, produkty pszczele od wieków wykorzystywane są w celach zdrowotnych. Apiterapia to forma naturalnego leczenia, w której stosuje się nie tylko miód, ale też propolis, pyłek czy mleczko. Wspierają one odporność, łagodzą stany zapalne i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Światowy Dzień Pszczół to przypomnienie, że przyszłość planety zależy również od tych najmniejszych jej mieszkańców. Wystarczy kilka prostych aktywności, by dać im szansę na przetrwanie.


Źródło: Amest





Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.