Z OSTATNIEJ CHWILI
81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Harcerze zapraszają na apel / Zembrzyce i Bystra-Sidzina w II etapie Konkursu Edukacyjna Gmina Małopolski 2025! / Szczegóły zdarzenia w Palczy. Sprawca pijany... / 1 sierpnia w hołdzie Powstańcom zawyją syreny / Palcza: Droga zablokowana po kolizji pojazdów / Maków Podhalański: Trwa nabór projektów do Budżetu Obywatelskiego 2026! / Babia Góra: Górny Płaj wyłączony z ruchu. Wkrótce rusza remont ważnej trasy turystycznej / Rusza modernizacja Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Makowie Podhalańskim. Umowa podpisana! / Historyczny moment w dziejach MKS Babia Góra / Maków Podhalański: Dofinansowanie na remont grobu Ofiar Zagórza / Uwaga kierowcy! Utrudnienia w ruchu drogowym w Lachowicach i Kurowie / IX Podbabiogórskie Zawody Ratowniczo-Gaśnicze już we wrześniu w Lachowicach / Powiat suski: Zatrzymani za prędkość! Posypały się wysokie mandaty! / Moto Szroty - Zlot pod zamkiem i objazd nad Mucharz / Szczegóły zdarzenia w Zawoi Centrum – jedna osoba w szpitalu / Front pogodowy przechodzi przez Polskę / Wypadek w Zawoi – utrudnienia drogowe po zderzeniu pojazdów / Lokalne podtopienia - interwencje strażaków / Młodzi strzelcy walczyli o Puchar Burmistrza / Heligoniści z powiatu suskiego współtworzyli muzyczny rekord!
Dodano dnia 14.08.2016, 10:58
Przepisy: Zobielskie Placki

Podczas licznych imprez tego lata można było delektować się pysznymi ciastami i potrawami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu. W weekendy cyklicznie będziemy przedstawiać przepisy na smakołyki, które sami możecie przygotować w domu.

Nowy cykl otwiera coś co można było spróbować na stoisku każdego Koła Gospodyń Wiejskich, jednak w różnych wariacjach – podawane np. z serkiem lub sosem czosnkowym. Mowa oczywiście o ZOBIELSKICH PLACKACH.

Przepis:

0,5 kg mąki

3 jajka(żółtka)

0,5 łyżeczki sody

Szklanka kwaśnego mleka

Z podanych składników wyrobić ciasto, można rozwałkować i szklanką wycinać krążki lub rękami formować niezbyt grube placuszki, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia i piec na blasze lub suchej patelni, obracając. Podawać z masłem czosnkowym lub twarożkiem.

Przepis otrzymaliśmy od Barbary Piaseczny z KGW Białka.

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.