Z OSTATNIEJ CHWILI
Stryszawa: Nietrzeźwy kierowca quada trafił do szpitala (wideo) / Wypadek quada w Stryszawie. Na miejscu wezwano śmigłowiec LPR! / Jubileusz 80-lecia suskiego liceum / Dyrektorzy małopolskich szkół przejdą szkolenia z ochrony ludności i obrony cywilnej / Pijany kierowca z Ukrainy uciekał przed policją – szybki wyrok i przekazanie Straży Granicznej / Podsumowanie akcji 'Prędkość' w powiecie suskim / Pożar w Kojszówce / Spotkanie profilaktyczne policjantów z rodzicami w Grzechyni / Ponad 23 mln zł na wsparcie Małopolan na rynku pracy / Pożar kosza na śmieci w Makowie Podhalańskim – szybka interwencja straży pożarnej / Zakład Opieki Długoterminowej w Makowie Podhalańskim zyskał nowe, bezpieczne schody! / Zostań wolontariuszem 41. Babiogórskiej Jesieni! / Zaginiony 57-latek z powiatu suskiego odnaleziony / Małopolska: przedsiębiorcy złożyli ponad 225,7 tys. wniosków o wakacje składkowe / Juszczyn, Zaginął 57-letni Bogusław Oleksa / Gmina Jordanów: Umowa na rozbudowę sieci oświetleniowej podpisana / Nagrody Powiatu Suskiego dla młodych sportowców / Maków Podhalański/Zembrzyce: Zatrzymany sprawca kradzieży z włamaniem / Pijany kierowca spowodował kolizję w Suchej Beskidzkiej !
Dodano dnia 14.08.2016, 10:58
Przepisy: Zobielskie Placki

Podczas licznych imprez tego lata można było delektować się pysznymi ciastami i potrawami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu. W weekendy cyklicznie będziemy przedstawiać przepisy na smakołyki, które sami możecie przygotować w domu.

Nowy cykl otwiera coś co można było spróbować na stoisku każdego Koła Gospodyń Wiejskich, jednak w różnych wariacjach – podawane np. z serkiem lub sosem czosnkowym. Mowa oczywiście o ZOBIELSKICH PLACKACH.

Przepis:

0,5 kg mąki

3 jajka(żółtka)

0,5 łyżeczki sody

Szklanka kwaśnego mleka

Z podanych składników wyrobić ciasto, można rozwałkować i szklanką wycinać krążki lub rękami formować niezbyt grube placuszki, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia i piec na blasze lub suchej patelni, obracając. Podawać z masłem czosnkowym lub twarożkiem.

Przepis otrzymaliśmy od Barbary Piaseczny z KGW Białka.

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.