Z OSTATNIEJ CHWILI
Wypadek w Zawoi. Zderzenie Renault i BMW, są osoby poszkodowane / Zaproszenie na koncert kolęd zespołu Zbyrcok i Zbyrcocek / Mgła spowije powiat suski. Wydano ostrzeżenie meteorologiczne / Babiogórska Szopka Regionalna: tradycja i twórczość w gminie Stryszawa / Zdarzenie drogowe w Palczy na DW956! / Wysoka z nowym placem sportowo-rekreacyjnym! / Kobiety Straży 2026 – siła, która inspiruje. OSP Maków Dolny rusza z 9. edycją projektu! / Osielec. Zaginął 28-letni Paweł Brzana! / Makowska Wigilia Serc (fotogaleria) / Czołowe zderzenie w Budzowie. Dwoje dzieci trafiło do szpitala / Sucha Beskidzka - Kolizja na skrzyżowaniu Zamkowej i Wadowickiej. Utrudnienia w ruchu! / Interwencja straży pożarnej w Stryszawie! / Poważne zdarzenie drogowe w Suchej Beskidzkiej / Ponad 1 mln zł dla powiatu suskiego z Funduszu Autobusowego na 2026 rok / Zdarzenie drogowe w Białce na skrzyżowaniu DK28 i DW957 / Mężczyzna oblał się nieznaną substancją w urzędzie. Szybka reakcja służb! / Rozstrzygnięcie konkursów bożonarodzeniowych w Makowie Podhalańskim
Dodano dnia 19.08.2019, 08:28
„Między dawnymi, a nowymi czasy" 2019

W upalne, niedzielne popołudnie 11 sierpnia w Skansenie w Sidzinie Muzeum Kultury Ludowej, odbyła się cykliczna impreza plenerowa „Między dawnymi, a nowymi czasy”.

Impreza organizowana przez członków Stowarzyszenia „Tradycja i Natura” w Bystrej-Sidzinie i Skansen w Sidzinie Muzeum Kultury Ludowej, od początku swojego istnienia skupia się na prezentacji i promocji produktów lokalnych - dzieł wytwarzanych przez twórców ludowych, jak i regionalnych tradycyjnych dań. Zgodnie z duchem imprezy wszystko odbywa się „ Między dawnymi, a nowymi czasy”- czyli dawne dania, tradycyjne zajęcia wykonywane, przygotowane czy podane w nowoczesny sposób z zastosowaniem współczesnych materiałów.

Podczas imprezy można było podziwiać rękodzieło ludowe, zakupić produkty pszczelarskie, ręcznie robione pamiątki, wykonać własnoręcznie wianek z ziół czy bukiet do poświęcenia na 15 sierpnia, wziąć udział w produkcji domowego makaronu, warsztatach malowania, zobaczyć zwierzęta gospodarskie oraz uczestniczyć w pełnej tajemniczości niespodziance, podczas której degustowano niezwykłe potrawy światowej kuchni i prezentowano techniki przydatne w walce ze stresem. Wszystko oczywiście z przymrużeniem oka. Panie przygotowały znane od pokoleń smaczne i zdrowe dania kuchni regionalnej: kluski bulate, placki na blase, zupa z kiszonych rydzów czy zupę z serwatki z sałatą. Prócz tego była cała gama domowych ciast, w sam raz do popołudniowej kawy, która oczywiście też była serwowana. Wszystko przygotowane przez członków Stowarzyszenia Tradycja i Natura Wszystko okraszone było piękną muzyką w stylu folk prezentowaną przez zespół „ Walor”.

Podczas imprezy można było także odwiedzić skansenowe ekspozycje i odbyć swoistą podróż w dawne czasy. Z gościny w muzeum skorzystało w tym dniu wielu znamienitych gości, mieszkańców naszych terenów i turystów zaszczycając organizatorów swoją obecnością.

Dziękujemy za Państwa obecność na imprezie „ Między dawnymi a nowymi czasy „ w Sidzinskim skansenie, która sprawiła nam ogromną radość i utwierdziła w przekonaniu, że kultura regionu i wszelkie wydarzenia świadczące o jej pięknie i odrębności są dla Państwa ważne i spotykają się z niesłychanie miłym przyjęciem, a dla organizatorów stanowi to dodatkowy bodziec do działania w poczuciu dobrze wykonanej pracy.

Organizatorzy Stowarzyszenie „ Tradycja i Natura”
Skansen w Sidzinie MKL

foto:A. Nieużytek

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.