Z OSTATNIEJ CHWILI
81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Harcerze zapraszają na apel / Zembrzyce i Bystra-Sidzina w II etapie Konkursu Edukacyjna Gmina Małopolski 2025! / Szczegóły zdarzenia w Palczy. Sprawca pijany... / 1 sierpnia w hołdzie Powstańcom zawyją syreny / Palcza: Droga zablokowana po kolizji pojazdów / Maków Podhalański: Trwa nabór projektów do Budżetu Obywatelskiego 2026! / Babia Góra: Górny Płaj wyłączony z ruchu. Wkrótce rusza remont ważnej trasy turystycznej / Rusza modernizacja Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Makowie Podhalańskim. Umowa podpisana! / Historyczny moment w dziejach MKS Babia Góra / Maków Podhalański: Dofinansowanie na remont grobu Ofiar Zagórza / Uwaga kierowcy! Utrudnienia w ruchu drogowym w Lachowicach i Kurowie / IX Podbabiogórskie Zawody Ratowniczo-Gaśnicze już we wrześniu w Lachowicach / Powiat suski: Zatrzymani za prędkość! Posypały się wysokie mandaty! / Moto Szroty - Zlot pod zamkiem i objazd nad Mucharz / Szczegóły zdarzenia w Zawoi Centrum – jedna osoba w szpitalu / Front pogodowy przechodzi przez Polskę / Wypadek w Zawoi – utrudnienia drogowe po zderzeniu pojazdów / Lokalne podtopienia - interwencje strażaków / Młodzi strzelcy walczyli o Puchar Burmistrza / Heligoniści z powiatu suskiego współtworzyli muzyczny rekord!
Dodano dnia 16.03.2018, 09:48
W Sidzinie można będzie poczuć zapach tradycyjnie wypiekanego chleba

To będzie wielka atrakcja dla turystów. Zapach chleba unoszący się w Skansenie w Sidzinie.

W Skansenie w Sidzinie – Muzeum Kultury Ludowej zakończyły się prace związane z realizacją projektu pn. „W kruszynce chleba, nawet tej najmniejszej, bajkowe prawie są czary – chleb w kulturze wsi”, sfinansowanego dzięki środkom Fundacji PZU.

W pierwszym etapie prac zbudowany został duży piec chlebowy, wyposażony dodatkowo w blachę. W związku z tym jedno z pomieszczeń skansenu przeznaczone zostało wyłącznie na potrzeby spotkań warsztatowych. Zakończenie budowy pieca przyniosło ze sobą nowe wyzwanie dla pracowników skansenu – zgłębić tajniki wypieku tradycyjnego, wiejskiego chleba.


Kolejne prace skupiały się wokół wyważenia koła młyńskiego, oczyszczenia koryta potoku przepływającego przez teren skansenu oraz uregulowania jego biegu, tak aby zapewnić dopływ na koło młyńskie takiej ilości wody, która wprawi go w ruch i sprawi, że młyn w starodawny sposób zamieni ziarna w mąkę.

Kiedy już można było wsłuchać się w miarowy stukot koła młyńskiego, przystąpiono do realizacji prac wewnątrz budynku młyna. Koniecznym okazało się dostosowanie i uregulowanie starych kół napędowych, wykonanie przekładni, wałów napędowych wraz z pełnym oprzyrządowaniem oraz zakup  i montaż pasów transmisyjnych. Elementy te zostały należycie zabezpieczone przed zniszczeniem. Naprawiono także „trzepak” do mąki oraz wykonano nowy wał, służący do oczyszczania mąki.

 „Tchnięcie życia” w zabytkowy młyn było marzeniem wielu osób związanych z skansenem, przyjaciół gminy a nawet turystów odwiedzających muzeum. Spełnienie tego marzenia nie byłoby możliwe, gdyby nie wsparcie jakie okazane zostało ze strony Fundacji PZU, która zainteresowała się projektem i postanowiła go sfinansować.



Gdy tylko zima zakończy swe podboje i pogoda dopisze, pracownicy skansenu zapraszają wszystkich zainteresowanych do obejrzenia rezultatów prac oraz do udziału w organizowanych warsztatach. Na pewno będzie to świetna zabawa!

źródło: UG Bystra-Sidzina

Reklama

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.