Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka świętuje Dzień Czystego Powietrza. Edukacja ekologiczna w rozszerzonej formule / Świąteczny klimat w Jordanowie! Bożonarodzeniowy Kiermasz już 21 grudnia / Lachowice: Nietypowa interwencja strażaków w lokalnym gospodarstwie / Rusza sezon na łyżwy w Suchej Beskidzkiej. W sobotę otwarcie 'Białego Orlika' z Mikołajem / Trwa nabór do nowo powstającego Środowiskowego Domu Samopomocy w Zawoi / Groził bratu i bratowej ''bronią''. Dzielnicowi z Jordanowa szybko zakończyli niebezpieczną sytuację / Utrudnienia na Błądzonce. Droga w kierunku Stryszawy zablokowana / Rozszczelniona butla gazowa w Jaszczurowej. Szybka interwencja służb / Potrącenie 8-letniego chłopca w Osielcu. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia / Ostrzeżenie IMGW dla powiatu suskiego: marznące opady i gołoledź! / By jeszcze lepiej ostrzegać i alarmować. Porozumienie z PSP. / Grupa Beskidzka GOPR ogłasza nabór. Zostań ratownikiem górskim! / Kolizja pojazdów w Makowie Podhalańskim – utrudnienia w ruchu! / Największa akcja w Polsce: GAME OVER dla pedofilskiej sieci! CBZC rozbija ogólnopolski gang tworzący i rozpowszechniający treści z wykorzystywaniem dzieci / MOPS w Suchej Beskidzkiej uruchamia projekt Otwarte drzwi – otwarte serca / Srebrny medal Ksawerego Masiuka i brąz Katarzyny Wasick na ME. / Pomoc dla pogorzelców – rodziny Trybałów z Zawoi ! / CENTRUM HANDLOWE KURTOK – WAŻNA INFORMACJA ! / Jordanów i Mucharz w czołówce Rankingu Gmin Małopolski 2025
Dodano dnia 16.03.2018, 09:48
W Sidzinie można będzie poczuć zapach tradycyjnie wypiekanego chleba

To będzie wielka atrakcja dla turystów. Zapach chleba unoszący się w Skansenie w Sidzinie.

W Skansenie w Sidzinie – Muzeum Kultury Ludowej zakończyły się prace związane z realizacją projektu pn. „W kruszynce chleba, nawet tej najmniejszej, bajkowe prawie są czary – chleb w kulturze wsi”, sfinansowanego dzięki środkom Fundacji PZU.

W pierwszym etapie prac zbudowany został duży piec chlebowy, wyposażony dodatkowo w blachę. W związku z tym jedno z pomieszczeń skansenu przeznaczone zostało wyłącznie na potrzeby spotkań warsztatowych. Zakończenie budowy pieca przyniosło ze sobą nowe wyzwanie dla pracowników skansenu – zgłębić tajniki wypieku tradycyjnego, wiejskiego chleba.


Kolejne prace skupiały się wokół wyważenia koła młyńskiego, oczyszczenia koryta potoku przepływającego przez teren skansenu oraz uregulowania jego biegu, tak aby zapewnić dopływ na koło młyńskie takiej ilości wody, która wprawi go w ruch i sprawi, że młyn w starodawny sposób zamieni ziarna w mąkę.

Kiedy już można było wsłuchać się w miarowy stukot koła młyńskiego, przystąpiono do realizacji prac wewnątrz budynku młyna. Koniecznym okazało się dostosowanie i uregulowanie starych kół napędowych, wykonanie przekładni, wałów napędowych wraz z pełnym oprzyrządowaniem oraz zakup  i montaż pasów transmisyjnych. Elementy te zostały należycie zabezpieczone przed zniszczeniem. Naprawiono także „trzepak” do mąki oraz wykonano nowy wał, służący do oczyszczania mąki.

 „Tchnięcie życia” w zabytkowy młyn było marzeniem wielu osób związanych z skansenem, przyjaciół gminy a nawet turystów odwiedzających muzeum. Spełnienie tego marzenia nie byłoby możliwe, gdyby nie wsparcie jakie okazane zostało ze strony Fundacji PZU, która zainteresowała się projektem i postanowiła go sfinansować.



Gdy tylko zima zakończy swe podboje i pogoda dopisze, pracownicy skansenu zapraszają wszystkich zainteresowanych do obejrzenia rezultatów prac oraz do udziału w organizowanych warsztatach. Na pewno będzie to świetna zabawa!

źródło: UG Bystra-Sidzina

Reklama

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.