Z OSTATNIEJ CHWILI
Suski Klub Kolarski ogłasza nabór - czytaj na powiatsuski24.pl / Przedszkolak z Suchej Beskidzkiej Aron Machoń zdobył złoty medal w Międzynarodowym Konkursie Muzycznym - czytaj na powiatsuski24.pl / Kawa z Powiatem - Magdalena Biejat (Lewica) zobacz wywiad - obejrzyj na powiatsuski24.pl / Policjanci odnaleźli zaginioną 13-latkę niespełna godzinę od przyjęcia zgłoszenia - czytaj na powiatsuski24.pl / Ostrzeżenie meteorologiczne - opady marznące (gołoledź) - czytaj na powiatsuski24.pl / Kawa z Powiatem - Joanna Stypuła. Wójt Gminy Zembrzyce - czytaj na powiatsuski24.pl / JRG Sucha Beskidzka realizuje trzydniowy projekt szkolenia na obiektach w powiecie suskim - czytaj na powiatsuski24.pl / Magdalena Biejat - Kandydatka na Prezydenta pojawi się w Makowie Podhalańskim - czytaj na powiatsuski24.pl / Jeszcze dłuższy Valvoline Rajd Małopolski – trwają przygotowania do piątej edycji! - czytaj na powiatsuski24.pl / Prowadził samochód. Jak się okazało - nie miał uprawnień - czytaj na powiatsuski24.pl / Miliony z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg dla powiatu suskiego.
Dodano dnia 10.08.2022, 08:51
Za nami uroczyste i huczne obchody 30-lecia Gminy Bystra-Sidzina
W trakcie obchodów 30-lecia Gminy Bystra-Sidzina dzięki nieformalnej grupie „Poszukiwacze zapomnianych smaków”, w skład której wchodzą m.in. Panie: Janina Szewczyk, Bogumiła Łazarz, Zofia Skupień, Wiesława Jaromin, Anna Zembol, Władysława Łacek, Maria Syrek-Kościelniak, Maria Moćko, Zofia Ryś, Helena Skupień, Anna Chorąży, Krystyna Sroka odbyła się degustacja lokalnych secjałów.
Na degustacji podano dania przygotowane według przepisów naszych babć i prababć. Skosztować można było wyborne placki z blachy z różnymi dodatkami, wyśmienitą zupę z sałaty, znakomite kluski „Bulate”, chleb z pysznym swojskim smalcem i ogórkami kiszonymi, mistrzowską buktę sidzińską, czarny placek i kołacz bystrzański.

Wszystko w ramach projektu „Kuchenne historie”, który Panie realizują ze środków „Działaj Lokalnie” dzięki programowi PAFW realizowany przez ARFP i ODL, który ma na celu aktywizowanie lokalnych społeczności wokół różnych celów o charakterze dobra wspólnego i przyczynianie się do budowania kapitału społecznego, którego lokalnym ośrodkiem jest Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia.

W ramach projektu ukazał się również „Przepiśnik dla przyszłych pokoleń. Stare przepisy do naszej misy”, w którym znalazły się przepisy użyczone przez doświadczone gospodynie z Gminy Bystra-Sidzina.

źródło: GOKPTiS
 
Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image