Z OSTATNIEJ CHWILI
Zdarzenie drogowe w Białce / 'LATO 2025' - Szkolenie strzeleckie dla dzieci i młodzieży / Szkolenie udoskonalające dla służb ratowniczych przed Valvoline Rajd Małopolski 2025! (foto) / Akcja krwiodawstwa w OSP Łętownia / Stryszawa - możliwe przerwy w dostawie wody! / Otwarcie wystawy 'Zofia Karaś – Suska Siłaczka' / Leć Adam, leć czyli Adam Szłapka nowym rzecznikiem rządu. / Wotum zaufania dla Wójta Gminy Budzów oraz podziękowania dla Dyrektorów / Przegląd Dorobku Artystycznego Centrum Kultury i Biblioteki Miejskiej w Jordanowie / Drużyna z SP nr 1 w Suchej Beskidzkiej mistrzem województwa! / Małopolska zyskała 74 nowych policjantów. 1 funkcjonariusz trafi do KPP w Suchej Beskidzkiej / 'Bezpieczne Wakacje' w Suchej Beskidzkiej / 'Ciebie Boga wysławiamy' jednym góralskim głosem i sercem. / Zaginiona mieszkanka Suchej Beskidzkiej została odnaleziona !
Dodano dnia 12.09.2024, 11:13
Babcia i wnuki w akcji.
Pani Maria Dębińska wraz z wnukami zajęła III miejsce w Konkursie Potraw Regionalnych "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Jak informuje Biblioteka Miejska w Makowie Podhalańskim Pani Maria Dębińska od wielu lat rozwija swą pasję do gotowania potraw regionalnych, a jej efekty prezentuje w licznych konkursach kulinarnych. Tym razem wraz z wnuczkami, które chętnie pomagają babci w kuchni, wzięła udział 8 września w Nowym Sączu w finale regionalnym XXIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Głównym składnikiem potraw konkursowych były składniki ze świniobicia. Te swojskie smakołyki zostały docenione przez Komisję Konkursową, która przyznała Pani Marii i jej wnuczkom III miejsce.

- Do konkursu wystawiłam „pajdę Furmana” podawaną na własnoręcznie upieczonym chlebie na zakwasie, której głównym składnikiem był boczek peklowany w glinianym garnku kilka dni z przyprawami. Układany w słoje i pasteryzowany przez 3 dni po 1,5 godziny. Podawany z jajkiem sadzonym i z dodatkami. Przepis na boczek zaczerpnięty został ze starego przepisu. Drugie danie konkursowe to pierogi ze świniobicia. Składnikiem farszu pierogowego były  wieprzowe podroby - płucka, nerki, serce, zmielone suszone borowiki i uduszona na skórkach ze słoniny kapusta kiszona. Okraszone skwarkami, posypane majerankiem i pietruszką. Jest to starodawny przepis, do którego dodałam kiszoną kapustę dla podkręcenia smaku.

Bardzo się cieszę że mogłam wziąć udział w tym konkursie. Moją pasją są potrawy przygotowywane przez moich dziadków i rodziców. Cieszę się że mogę przekazać taką wiedzę moim wnuczkom, które chętnie biorą udział w tego typu spotkaniach. Wystąpiliśmy pod nazwą "BABCIA I WNUKI W AKCJI". Moje wnuczki na tą okoliczność upiekły sernik, który wzbudził zachwyt Komisji. Choć nie mógł być klasyfikowany do oceny, to dostał ustne wyróżnienie od komisji konkursowej – mówi Pani Maria.








Źródło/foto: Biblioteka Miejska Maków Podhalański
Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image