Z OSTATNIEJ CHWILI
Nietrzeźwa lekarka na dyżurze w Szpitalu Żywiec. Interweniowała Policja! / Potrącenie pieszej na ul. Piłsudskiego w Jordanowie / Powiatowy Konkurs Wiedzy o Janie Pawle II – uczniowie z Suchej Beskidzkiej najlepsi w Krzeszowie / Wypadek na ul. Zamkowej: potrącenie rowerzystki, trafiła do szpitala / Kradzionym samochodem przyjechali do Jordanow / Pożar w Tarnawie Górnej. Na miejscu liczne zastępy straży pożarnej! / Bezpieczeństwo w okresie uroczystości Wszystkich Świętych – zalecenia Policji / Debata społeczna o bezpieczeństwie w gminie Jordanów / Koszmar w Małopolsce: kobieta więziona i wykorzystywana seksualnie przez kilka dni / Rada Gminy Budzów nie mówi ''nie'' pomnikowi, ale chce poznać zdanie mieszkańców / Rusza akcja Znicz. Policja apeluje o rozwagę na drogach / Gigantyczne wyłudzenia dotacji oświatowych! 13 osób zatrzymanych, straty sięgają milionów / Modernizacja schodów przy Ośrodkach Zdrowia w Osielcu i Łętowni zakończona / Nowoczesne oświetlenie na kolejnych osiedlach gminy Stryszawa / Zakończono modernizację oświetlenia ulicznego w Gminie Jordanów / Praca: Dołącz do zespołu Electris! Stabilna firma – realne możliwości! /
Dodano dnia 19.11.2019, 08:30
Już wiadomo kto przygotował najlepszą potrawę z królika

Tegoroczną edycję Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych - Złote Warzechy, zorganizowano w remizie OSP Lachowice, a motywem przewodnim były potrawy z królika. 16 listopada od godzin wczesnopopołudniowych panie z dwunastu kół gospodyń wiejskich oraz uczniowie ze szkoły im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej przygotowywały potrawy i nalewki. Mięso z królika można było znaleźć w wielu przygotowanych potrawach, ale i nie zabrakło innych smaków: ciast, ciasteczek oraz zup.

Tradycjnie uczestnicy konkursu przygotowali potrawy w dwóch kategoriach: kategorii potraw tradycyjnych oraz potraw współczesnych opartych na lokalnych tradycjach. Które przysmaki okazały się najlepsze?

W kategorii potraw tradycyjnych
I miejsce – KGW "Lubniczanki" z Lachowic za królika w kapuście.
II miejsce – KGW "Siedlisko" ze Stryszawy Górnej za rosół z królika z ziemniakami
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna za królika z prawdziwkami i szarymi kluskami

W kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce - Stowarzyszenie "Nasza Skawica" za królika duszonego w śmietanie
II miejsce - KGW "Zawojanki" z Zawoi Dolnej za królika w śmietanie na jarzynach
III miejsce - Suskie Stowarzyszenie Kobiet "Samopomoc" za tuszki królika pieczone w sosie koperkowym

Wyróżnienie specjalne od prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej:
Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”za pieczony topinambur

Wyróżnienie za estetykę podania potraw i wystrój stołu:
Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

W kategorii nalewek:
I miejsce: KGW w Targoszowie za nalewkę z głogu "Cud Natury"
II miejsce: KGW "Lubniczanki" z Lachowic za nalewkę mirabelkową
III miejsce: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za nalewkę z czystka

Wyróżnienie: KGW w Baczynie, KGW „Zawojanki” oraz KGW „Swojska Gromada” w Juszczynie

źródło: UG Stryszawa



Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.