Tegoroczną edycję Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych - Złote Warzechy, zorganizowano w remizie OSP Lachowice, a motywem przewodnim były potrawy z królika. 16 listopada od godzin wczesnopopołudniowych panie z dwunastu kół gospodyń wiejskich oraz uczniowie ze szkoły im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej przygotowywały potrawy i nalewki. Mięso z królika można było znaleźć w wielu przygotowanych potrawach, ale i nie zabrakło innych smaków: ciast, ciasteczek oraz zup.
Tradycjnie uczestnicy konkursu przygotowali potrawy w dwóch kategoriach: kategorii potraw tradycyjnych oraz potraw współczesnych opartych na lokalnych tradycjach. Które przysmaki okazały się najlepsze?
W kategorii potraw tradycyjnych
 I miejsce – KGW "Lubniczanki" z Lachowic za królika w kapuście.
 II miejsce – KGW "Siedlisko" ze Stryszawy Górnej za rosół z królika z ziemniakami
 III miejsce – KGW Stryszawa Dolna za królika z prawdziwkami i szarymi kluskami
W kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce - Stowarzyszenie "Nasza Skawica" za królika duszonego w śmietanie
II miejsce - KGW "Zawojanki" z Zawoi Dolnej za królika w śmietanie na jarzynach
III miejsce - Suskie Stowarzyszenie Kobiet "Samopomoc" za tuszki królika pieczone w sosie koperkowym
Wyróżnienie specjalne od prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej:  
 Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”za pieczony topinambur
Wyróżnienie za estetykę podania potraw i wystrój stołu: 
 Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.
W kategorii nalewek:
 I miejsce: KGW w Targoszowie za nalewkę z głogu "Cud Natury"
 II miejsce: KGW "Lubniczanki" z Lachowic za nalewkę mirabelkową
 III miejsce: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za nalewkę z czystka
Wyróżnienie: KGW w Baczynie, KGW „Zawojanki” oraz KGW „Swojska Gromada” w Juszczynie
źródło: UG Stryszawa
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.









