Z OSTATNIEJ CHWILI
Zdarzenie drogowe w Jordanowie / Rozmowy wyborcze - Alan Stanaszek (Platforma Obywatelska) obejrzyj wideo / Gmina Zembrzyce inwestuje w poprawę dostępności parkingowej / Nieszczelna butla z gazem przyczyną interwencji strażaków / Suska Piątka coraz bliżej – zostało niewiele miejsc / Dzieci z zespołu Malikowski Groń i chóru Słoneczka promują kulturę Podbabiogórza nad Bałtykiem / Znamy program 28 Święta Zabawki Ludowej w Stryszawie / 60 proc. młodych ludzi chce posiadać mieszkanie na własność. Główna bariera to brak wkładu własnego / CKiF ogłasza nabór na zajęcia Ognisko Muzyki Tradycyjnej / Ostrzeżenie meteorologiczne dotyczące burzy / Rozmowy wyborcze - Mirosław Sala (Konfederacja) zobacz wideo
Dodano dnia 19.11.2019, 08:30
Już wiadomo kto przygotował najlepszą potrawę z królika

Tegoroczną edycję Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych - Złote Warzechy, zorganizowano w remizie OSP Lachowice, a motywem przewodnim były potrawy z królika. 16 listopada od godzin wczesnopopołudniowych panie z dwunastu kół gospodyń wiejskich oraz uczniowie ze szkoły im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej przygotowywały potrawy i nalewki. Mięso z królika można było znaleźć w wielu przygotowanych potrawach, ale i nie zabrakło innych smaków: ciast, ciasteczek oraz zup.

Tradycjnie uczestnicy konkursu przygotowali potrawy w dwóch kategoriach: kategorii potraw tradycyjnych oraz potraw współczesnych opartych na lokalnych tradycjach. Które przysmaki okazały się najlepsze?

W kategorii potraw tradycyjnych
I miejsce – KGW "Lubniczanki" z Lachowic za królika w kapuście.
II miejsce – KGW "Siedlisko" ze Stryszawy Górnej za rosół z królika z ziemniakami
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna za królika z prawdziwkami i szarymi kluskami

W kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce - Stowarzyszenie "Nasza Skawica" za królika duszonego w śmietanie
II miejsce - KGW "Zawojanki" z Zawoi Dolnej za królika w śmietanie na jarzynach
III miejsce - Suskie Stowarzyszenie Kobiet "Samopomoc" za tuszki królika pieczone w sosie koperkowym

Wyróżnienie specjalne od prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej:
Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”za pieczony topinambur

Wyróżnienie za estetykę podania potraw i wystrój stołu:
Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

W kategorii nalewek:
I miejsce: KGW w Targoszowie za nalewkę z głogu "Cud Natury"
II miejsce: KGW "Lubniczanki" z Lachowic za nalewkę mirabelkową
III miejsce: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za nalewkę z czystka

Wyróżnienie: KGW w Baczynie, KGW „Zawojanki” oraz KGW „Swojska Gromada” w Juszczynie

źródło: UG Stryszawa



Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image
Wczytywanie komentarzy...