Z OSTATNIEJ CHWILI
Nowy sprzęt ratowniczy dla OSP Kuków dzięki wsparciu Fundacji WOŚP / Wspólna akcja służb na drogach powiatu suskiego! / Tragedia w Wadowicach. Nie żyje kierowca ciężarówki / Trzy medale dla SKL Sucha Beskidzka. Paweł Kąkol z życiówką / Rozmowa z Barbarą Nieużytek Koordynatorką Domu Opieki Spokojny Zakątek w Toporzysku / Pożar budynku w Zembrzycach – na miejscu liczne zastępy straży! / Nowe oblicze szkolnych wnętrz w Naprawie / Powiatowe Dożynki w Sidzinie zgromadziły tłumy - tradycja, atrakcje i sukces organizacyjny / Intensywne opady deszczu w powiecie suskim – wydano ostrzeżenie meteorologiczne / Skrócony czas stawiennictwa dla żołnierzy WOT – ważne informacje dla Małopolski / Nowa atrakcja w Zawoi - ścieżka przyrodnicza Babiogórskie Zwierzęta / 10 września – Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom / Wybory uzupełniające do Rady Miasta Jordanowa / Pożar autobusu w Hucisku / Rosyjskie drony naruszyły polską przestrzeń powietrzną. Część zestrzelona przez wojsko / Nowoczesny defibrylator AED w Krzeszowie ! / Trwa nabór do Miejskiego Chóru Jasień / ZUS: Późniejsza emerytura to wyższe świadczenia
Dodano dnia 09.10.2020, 10:29
Ogromny sukces Joanny Lurki

WorldSkills to największy na świecie konkurs umiejętności zawodowych, który odbywa się co dwa lata, a jego organizatorem jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowej Agencji Programu Erasmus+ pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej i Ministra Rozwoju. Finał Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020- konkurencja Cukiernictwo, odbył się 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Do finału zostali wytypowani młodzi cukiernicy- zwycięzcy konkursu zgłoszeń. Nominację otrzymało osiem najlepszych zgłoszeń, ocenionych przez Kapitułę WorldSkills Poland, a wśród nich Joanna Lurka uczennica Zespołu Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

Finał Eliminacji Krajowych trwał jeden dzień. Zadaniem Joanny było przygotowanie w ściśle określonym czasie identycznych:

15 sztuk Molded Chocolate Bonbons – pralin z formy
10 sztuk Petitts Fours – ciastek bankietowych-deserowych
10 sztuk Petitts Fours – ciastek takeaway .


Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał 6-osobowy skład sędziowski – eksperci z branży cukierniczej z Polski i z zagranicy.


Jury oceniało przygotowanie do pracy, organizację podczas pracy, techniki i metody branżowe pracy, stanowisko po jej zakończeniu, a także oryginalność, estetykę prezentacyjną, powtarzalność, techniki wykonania, kompozycję, struktury i balans smaku.


Joanna znakomicie poradziła sobie z zadaniami konkursowymi, wykazując się niezwykłym talentem i kreatywnością w cukiernictwie. Konkurencja była ogromna, a zwycięzcą eliminacji krajowych został Daniel Bauer – absolwent szkoły w Łodzi, wykwalifikowany cukiernik, który od ponad roku doskonali swój warsztat we Francji.


Główną nagrodą Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020 było uzyskanie tytułu „Najlepszego z Najlepszych” oraz możliwość wyjazdu na zawody WorldSkills 2021 w Szanghaju. Warto podkreślić, iż Polska po raz pierwszy będzie debiutować na WorldSkills w kategorii Cukiernictwo, Carving oraz Serwis Restauracyjny.


Joanna, dzięki swojej ciężkiej pracy i umiejętnościom oraz świetnemu przygotowaniu przez pana dr inż. Krzysztofa Maciejowskiego zajęła II miejsce!


Joanna uzyskała nie tylko Medal, Certyfikat oraz upominki ufundowane przez FRSE, ale także możliwość reprezentowania polskiej drużyny w kategorii „Cukiernictwo” podczas WorldSkills w Szanghaju.

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.