Z OSTATNIEJ CHWILI
Zaproszenie - 107. rocznica odzyskania Niepodległości w Suchej Beskidzkiej / Nowa poradnia rodzinna w Suchej Beskidzkiej! Bezpłatna pomoc dla rodzin już dostępna / Powiat suski gotowy na zimę – ustalono wykonawców utrzymania dróg powiatowych / Ostrzeżenie meteorologiczne: gęste mgły w regionie / Bezpłatna mammografia w Makowie Podhalańskim i Stryszawie / Konkurs plastyczny Barwy Niepodległej w Gminie Bystra-Sidzina / Mieszkańcy Małopolski wybierają najciekawszą inicjatywę społeczną! Wśród kandydatów także projekty z powiatu suskiego / Emerytura lub renta bez podatku? Sprawdź, dla kogo to korzystne! / Zaproszenie na uroczyste obchody Narodowego Święta Niepodległości w Osielcu / Zespół Szkolno-Przedszkolny w Osielcu z nowymi pracowniami i wyposażeniem / Podsumowanie Wszystkich Świętych 2025 na drogach powiatu suskiego / 19-latek z powiatu suskiego zatrzymany w Oświęcimiu. Stracił prawo jazdy za nadmierną prędkość / Ogłoszenie o pracę na stanowisko Stolarz – Operator Maszyn i Urządzeń / Ogłoszenie o pracę na stanowisko Pracownik Administracji w Dziale Kadr / Sucha Beskidzka zabezpiecza się przed suszą! Powstają dwa potężne zbiorniki na wodę / Bezpieczeństwo osób starszych – szkolenie dla seniorów w Suchej Beskidzkiej / Policja podsumowała "Wszystkich Świętych" w Małopolsce / Pożar busa w Jordanowie / Sprawdź gdzie zabraknie prądu w tym tygodniu / Ostrzeżenie meteorologiczne: intensywne opady deszczu w regionie / 20 lat z pasją do tradycji: Jubileusz Zespołu Regionalnego Ziemia Suska / Strzelcy z SJS 3031 kwestowali dla Fundacji ''Niezłomni'' w Makowie Podhalańskim / Pożar budynku w pobliskich Gilowicach / Wieczorna interwencja służb w Jordanowie!
Dodano dnia 20.11.2018, 09:22
"Złote Warzechy" za baraninę oraz nalewki
17 listopada, w remizie OSP w Lachowicach, odbyła się kolejna, XVIII już edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych "O Złotą Warzechę". Tym razem kulinarny motyw przewodni imprezy był szczególnie związany z naszym podbabiogórskim regionem, ponieważ na konkursowych stołach królowały potrawy z baraniny i jagnięciny, będących z dawien dawna jedną z głównych potraw mięsnych spożywanych przez mieszkańców tych ziem, i szerzej, całych Karpat.
Wszystkich gości przybyłych do Lachowic na ten corocznie organizowany konkurs kulinarny powitali: starosta Józef Bałos, gospodarz stryszawskiej gminy Rafał Lasek i dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury Renata Chudzik, a pozdrowienia i podziękowania dla uczestników skierowali ze sceny również senator RP Andrzej Pająk i prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.

W sobotnim konkursie wzięło udział piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu powiatu suskiego, swój stół przygotowała także - jak co roku - reprezentacja Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej. Z ciężkim zadaniem oceny zaprezentowanych potraw i napitków zmierzyły się dwie komisje konkursowe. W skład pierwszej z nich, oceniającej potrawy, wchodzili: Krzysztof Kołacz - Sekretarz Powiatu Suskiego (przewodniczący komisji), Elżbieta Paradowska - nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego, Alicja Lenart – nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego oraz Władysława Kulak – plastyk, regionalista. Drugą komisję, mającą za zadanie ocenić nalewki, pracowała w składzie: Andrzej Peć - etnograf, członek Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, prof. Tadeusz Paleczny – regionalista, kulturoznawca, członek Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, Marcin Leśniakiewicz - przewodnik turystyczny, historyk i regionalista,  Dariusz Gorycki - przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej, Leszek Gołębski oraz Krzysztof Kida.

Po długich i burzliwych obradach komisje ostatecznie przyznały następujące nagrody i wyróżnienia:

Kategoria - potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW "Zawojanki" - za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka - za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami

Kategoria - potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW Stryszawa Dolna - za klopsiki z jagnięciny z fasolą "Jaś"
II miejsce: KGW Baczyn - za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za pieczeń baranią na dziko oraz KGW "Zawojanki" za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za pieczeń baranią z żurawiną

Kategoria - nalewki:
I miejsce: KGW Targoszów - za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za "Cyconkę"
III miejsce (ez aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za "Łzy świeszcza" oraz KGW Baczyn - za nalewkę różaną

Ponadto wyróżnienie za estetykę podania potraw i nalewek przyznano Zespołowi Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.

Laureaci konkursu otrzymali nagrody pieniężne, zdobywcy pierwszych miejsc odebrali symboliczne Złote Warzechy, a dyplomy i pamiątkowe warzechy otrzymały także pozostałe grupy, które przygotowały suto zastawione smakołykami stoły: KGW Bystra Podhalańska, KGW „Swojska Gromada” Juszczyn, KGW Kurów, KGW „Lubniczanki” Lachowice, Strażackie Koło Gospodyń Maków Podhalański, Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” i Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice”.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniły kapele: "Spod Jałowca" i "Mała Ziemia Suska", a regionalny koloryt całości dopełnił udział członków "Bractwa Zbójników spod Babiej Góry".

Organizatorem XVIII Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP Lachowice. Zakup jagnięcego mięsa, które zostało przekazane poszczególnym grupom na przygotowanie potraw konkursowych, sfinansowany został ze środków Małopolskiej Izby Rolniczej.

foto: Janusz Kociołek


Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.