Dodano dnia 20.11.2018, 09:22
"Złote Warzechy" za baraninę oraz nalewki
17 listopada, w remizie OSP w Lachowicach, odbyła się kolejna, XVIII już edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych "O Złotą Warzechę". Tym razem kulinarny motyw przewodni imprezy był szczególnie związany z naszym podbabiogórskim regionem, ponieważ na konkursowych stołach królowały potrawy z baraniny i jagnięciny, będących z dawien dawna jedną z głównych potraw mięsnych spożywanych przez mieszkańców tych ziem, i szerzej, całych Karpat.
Lubię to
Wszystkich gości przybyłych do Lachowic na ten corocznie organizowany konkurs kulinarny powitali: starosta Józef Bałos, gospodarz stryszawskiej gminy Rafał Lasek i dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury Renata Chudzik, a pozdrowienia i podziękowania dla uczestników skierowali ze sceny również senator RP Andrzej Pająk i prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.
W sobotnim konkursie wzięło udział piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu powiatu suskiego, swój stół przygotowała także - jak co roku - reprezentacja Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej. Z ciężkim zadaniem oceny zaprezentowanych potraw i napitków zmierzyły się dwie komisje konkursowe. W skład pierwszej z nich, oceniającej potrawy, wchodzili: Krzysztof Kołacz - Sekretarz Powiatu Suskiego (przewodniczący komisji), Elżbieta Paradowska - nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego, Alicja Lenart – nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego oraz Władysława Kulak – plastyk, regionalista. Drugą komisję, mającą za zadanie ocenić nalewki, pracowała w składzie: Andrzej Peć - etnograf, członek Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, prof. Tadeusz Paleczny – regionalista, kulturoznawca, członek Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, Marcin Leśniakiewicz - przewodnik turystyczny, historyk i regionalista, Dariusz Gorycki - przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej, Leszek Gołębski oraz Krzysztof Kida.
Po długich i burzliwych obradach komisje ostatecznie przyznały następujące nagrody i wyróżnienia:
Kategoria - potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW "Zawojanki" - za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka - za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami
Kategoria - potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW Stryszawa Dolna - za klopsiki z jagnięciny z fasolą "Jaś"
II miejsce: KGW Baczyn - za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za pieczeń baranią na dziko oraz KGW "Zawojanki" za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za pieczeń baranią z żurawiną
Kategoria - nalewki:
I miejsce: KGW Targoszów - za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za "Cyconkę"
III miejsce (ez aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za "Łzy świeszcza" oraz KGW Baczyn - za nalewkę różaną
Ponadto wyróżnienie za estetykę podania potraw i nalewek przyznano Zespołowi Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.
Laureaci konkursu otrzymali nagrody pieniężne, zdobywcy pierwszych miejsc odebrali symboliczne Złote Warzechy, a dyplomy i pamiątkowe warzechy otrzymały także pozostałe grupy, które przygotowały suto zastawione smakołykami stoły: KGW Bystra Podhalańska, KGW „Swojska Gromada” Juszczyn, KGW Kurów, KGW „Lubniczanki” Lachowice, Strażackie Koło Gospodyń Maków Podhalański, Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” i Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice”.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniły kapele: "Spod Jałowca" i "Mała Ziemia Suska", a regionalny koloryt całości dopełnił udział członków "Bractwa Zbójników spod Babiej Góry".
Organizatorem XVIII Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP Lachowice. Zakup jagnięcego mięsa, które zostało przekazane poszczególnym grupom na przygotowanie potraw konkursowych, sfinansowany został ze środków Małopolskiej Izby Rolniczej.
Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.