Z OSTATNIEJ CHWILI
Majówka z Kolejami Małopolskimi: Dokąd wybrać się pociagiem, a dokąd autobusem? / Zarzut zabójstwa dla 35-letniego nożownika ! Gminne Obchody Dnia Strażaka w Kojszówce / Szpitale z Suchej Beskidzkiej, Nowego Targu i Zakopanego z prestiżowymi certyfikatami Angels / Interwencja Straży Pożarnej w Wysokiej / Strategia Rozwoju gminy Maków Podhalański - zgłoś swój pomysł / Zaproszenie na obchody Święta Konstytucji Trzeciego Maja w Skawicy / Gmina Stryszawa z dofinansowaniem gospodarki wodno-ściekowej / W powiecie suskim powstaną kolejne świetlice wiejskie - małe centra lokalnej kultury / Obywatel Ukrainy ukarany w trybie przyśpieszonym / Maków P. - Spektakl Brzechwa z MAKją.
Dodano dnia 12.08.2024, 16:26
Kreatywne warsztaty kulinarne.
Dzieci i młodzież z Huciska oraz Pewelki pokazały kreatywność, tym razem na talerzu. Kolorowe, rodzinne sałatki wykonane przez uczestników drugich warsztatów kulinarnych pobudziły wszystkim kubki smakowe.     

Warsztaty kulinarne to doskonała okazja, aby połączyć naukę z zabawą, a warsztaty z robienia sałatek owocowych są tego świetnym przykładem. Takie zajęcia nie tylko uczą podstaw zdrowego odżywiania, ale również rozwijają kreatywność i umiejętności manualne uczestników.

Celem warsztatów organizowanych przez KGW Hucisko-Pewelka jest nie tylko nauka podstaw kulinarnych. To również integracja i okazja  do spotkania dla mieszkańców obu wsi.

Uczestnicy uczyli się rozpoznawać różne owoce (zarówno te nasze, polskie, jak i zagraniczne), oraz rozwijali swoje umiejętności praktyczne, które potrzebne są w kuchni: krojenie, mieszanie i dekorowanie. Na każdą rodzinę czekał zestaw narzędzi kuchennych, m.in. deski do krojenia, noże i miski. Pod okiem pań z KGW oraz wolontariusza, zawodowego kucharza, dzieci uczyły się jak bezpiecznie kroić owoce i jak je łączyć, aby stworzyć smaczną i pełną witamin sałatkę.

Na przygotowane owocowe dania można było dołożyć dodatkowe „smaczki”, jak miód, orzechy czy tradycyjny jogurt.

Finałem spotkania była degustacja tego, co udało się wspólnie przygotować. Warsztaty z robienia sałatek owocowych to świetny sposób na spędzenie czasu w sposób aktywny i edukacyjny. To doskonała okazja, aby nauczyć się czegoś nowego, a jednocześnie dobrze się bawić i cieszyć smakiem świeżych owoców.

Dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia w Stryszawie.   






Źródło/foto: UG Stryszawa

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image