Z OSTATNIEJ CHWILI
Ostrzeżenie meteorologiczne dotyczące silnego wiatru / Strażacy interweniowali w Łętowni / Jubileusz 80-lecia Liceum Ogólnokształcącego nr I im. Marii Skłodowskiej-Curie w Suchej Beskidzkiej - Do Suchej Beskidzkiej rzyjadą goście z całej Polski! / 12 zarzutów dla 21-latka z Bystrej – grozi mu 10 lat więzienia! / Stryszawskie zabawkarstwo drewniane kandydatem na listę UNESCO / Maków Podhalański 3049 r. – konkurs plastyczny w Miejskiej Bibliotece Publicznej / Edukacja zdrowotna w Gminie Stryszawa / Piknik integracyjny w Suchej Beskidzkiej / Refundowane zabiegi leczenia zaćmy w ZZOZ Wadowice / Edukacja zdrowotna w Gminie Zawoja / Zasmakuj w podróży. Piątek w Małopolsce / Przytulna jesień w Hucisku-Pewelce. Dyniowe szaleństwo na początek projektu / Nowa stacja ładowania pojazdów elektrycznych przy Zespole Szkół im. Walerego Goetla / Edukacja zdrowotna w szkołach ponadpodstawowych w powiecie suskim - statystyka
Dodano dnia 03.10.2025, 11:43
Przytulna jesień w Hucisku-Pewelce. Dyniowe szaleństwo na początek projektu.

Jesień w Hucisku-Pewelce rozpoczęła się wyjątkowo smakowicie i twórczo. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich zainaugurowały projekt „Przytulna jesień w Hucisku-Pewelce”, którego celem jest integracja lokalnej społeczności oraz pokazanie, że wspólne spędzanie czasu może być przyjemne i inspirujące. 


Pierwsze warsztaty odbyły się w ostatni weekend września w remizie OSP i przebiegały pod hasłem „Dyniowe szaleństwo”. Nic dziwnego – dynia, królowa jesieni, była bohaterką spotkania. Uczestnicy mieli okazję poznać jej kulinarne oblicza i odkryć, jak wiele smaków skrywa to niepozorne warzywo.

Dzieci wraz z rodzicami przygotowywały rozgrzewającą zupę dyniową, delikatne kopytka z dodatkiem dyni oraz wyjątkowy dżem dyniowo-gruszkowy, który świetnie komponował się ze świeżo upieczonymi goframi. Wspólne gotowanie odbywało się w atmosferze radości i rodzinnego ciepła, a zapach jesiennych potraw wypełnił całą salę. W warsztatach uczestniczyły aż 43 osoby – mieszkańcy Huciska i Pewelki, którzy udowodnili, że gotowanie w gronie bliskich i sąsiadów to świetny sposób na integrację i spędzanie czasu.

Projekt „Przytulna jesień w Hucisku-Pewelce” dopiero nabiera rozpędu. Organizatorzy zapowiadają kolejne warsztaty – nie tylko kulinarne, ale także rękodzielnicze i tematyczne – tak, by każdy znalazł coś dla siebie w jesiennym programie spotkań.

Inicjatywa realizowana jest dzięki dofinansowaniu z programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, prowadzonego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskie Stowarzyszenie ZIELONA LINIA.

Foto: UG Stryszawa. 

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.