Z OSTATNIEJ CHWILI
Ochrona ludności i obrona cywilna, czyli kluczowe szkolenia w Gminie Jordanów / 1 grudnia początek meteorologicznej zimy / Sidzina: Zakończono rozbudowę drogi gminnej 'Głaza' / Maków Podhalański: Już w najbliższy piątek otwarcie lodowiska! / Jasełka i kiermasz świąteczny w Lachowicach – wyjątkowe wydarzenie dla całej rodziny / Nowy defibrylator AED w remizie OSP Zawoja Przysłop / Pół wieku elektryfikacji. Jubileuszowy pociąg przejedzie przez powiat suski / Historyczny Budynek Nadleśnictwa przy ul. Zamkowej zyska nowe oblicze / Stryszawa: nie żyje młody mężczyzna przygnieciony przez pojazd.. / Młody mężczyzna przygnieciony przez pojazd roboczy - AKTUALIZACJA / Obowiązkowe kaski dla dzieci, hulajnoga od 13 lat, prawo jazdy od 17. Rząd przedstawia nowe regulacje / Jaszczurowa: poranne dachowanie na DK28. Policja podaje szczegóły / Sprawdź gdzie zabraknie prądu w tym tygodniu / UKS Jasień w świetnej formie w Oświęcimiu / Zdzisław Kubowicz kończy swoją przygodę jako honorowy krwiodawca. Ponad 40 lat służby drugiemu człowiekowi / Wystartował Świąteczny Bazarek na rzecz Domu Dziecka w Łętowni! / Mgły nie odpuszczają. Kolejne ostrzeżenie dla powiatu suskiego / Abp Marek Jędraszewski żegna się z Archidiecezją Krakowską: Dziękuję i proszę o wybaczenie / Dramatyczna interwencja policji. 43-latek zabarykadował się z partnerką i dzieckiem! Wkroczył pododdział kontrterrorystyczny / Julia Balcer z SKL Sucha Beskidzka z kolejnym wielkim sukcesem!
Dodano dnia 14.04.2016, 17:02
ZS im. W. Witosa w ogólnopolskim projekcie „Gotuj lokalnie"

Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej zakwalifikował się do udziału w projekcie edukacyjnym skierowanym do ponadgimnazjalnych szkół o profilu gastronomicznym. „Gotuj Lokalnie” to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.

Udział w projekcie zapewniło szkole opracowanie oryginalnego przepisu, którego głównym składnikiem jest antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych. Propozycją reprezentantów szkoły z Suchej Beskidzkiej – pani Renaty Pochopień i pana Krzysztofa Maciejowskiego był przepis na antrykot grillowany w ziołach, na purre pietruszkowym aromatyzowanym bryndzą oraz espumą z oscypka.

Nauczyciele mają już za sobą pierwszy etap projektu – szkolenie przygotowujące ich do prowadzenia zajęć z uczniami w szkołach. Podczas dwudniowych warsztatów, które odbyły się w dniach 5-6 kwietnia 2016 r. w Warszawie, nauczyciele poszerzyli swoją wiedzę o wołowinie i zdobyli umiejętności praktyczne wykorzystania jej w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowym atutem zajęć były warsztaty z kuchni molekularnej.

Dalsza część realizacji programu zakłada dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele będą odkrywać produkty regionalne i uczyć się praktycznie wykorzystywać je w kreowaniu nowych potraw. Finałem działań projektowych jest konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów jest kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Projekt „Gotuj Lokalnie” jest inicjatywą Fundacji „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej”. Parterem projektu jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka, a Fundacja Szefów Kuchni objęła wsparciem merytorycznym. Projekt promuje regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. Udział w programie daje młodym adeptom sztuki kulinarnej także możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej oraz podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych. Uczestnicy mają także szansę sprawdzenia swoich umiejętności podczas udziału w ogólnopolskich konkursach kulinarnych.

 „Gotuj lokalnie" to:

- zajęcia praktyczne i teoretyczne w szkołach i podczas dodatkowych warsztatów,

- współpraca z doświadczonymi i znanymi kucharzami,

- konkursy z atrakcyjnymi nagrodami towarzyszące projektowi.

***
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od 25 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wsparciu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej, rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz działaniach edukacyjnych i społecznych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie.



Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.