Z OSTATNIEJ CHWILI
Osielec. Zaginął 28-letni Paweł Brzana! / Makowska Wigilia Serc (fotogaleria) / Czołowe zderzenie w Budzowie. Dwoje dzieci trafiło do szpitala / Sucha Beskidzka - Kolizja na skrzyżowaniu Zamkowej i Wadowickiej. Utrudnienia w ruchu! / Interwencja straży pożarnej w Stryszawie! / Poważne zdarzenie drogowe w Suchej Beskidzkiej / Ponad 1 mln zł dla powiatu suskiego z Funduszu Autobusowego na 2026 rok / Zdarzenie drogowe w Białce na skrzyżowaniu DK28 i DW957 / Mężczyzna oblał się nieznaną substancją w urzędzie. Szybka reakcja służb! / Rozstrzygnięcie konkursów bożonarodzeniowych w Makowie Podhalańskim / Przywłaszczyli sprzęt za 90 tys. zł. Sprawa trafi do sądu / Nocne zderzenie z dziką zwierzyną w Zembrzycach / Plac parkingowy za Urzędem Miasta Jordanowa będzie nieczynny / Sucha Beskidzka - uczniowie 'Jedynki' z wizytą w suskiej komendzie / Policji.Zatrzymani za narkotyki w Osielcu. Czterech mężczyzn odpowie przed sądem / Nowe miejsce aktywności w Makowie Podhalańskim coraz bliżej finału
Dodano dnia 22.01.2018, 12:31
Małopolska Trasa Smakoszy. 3 gwiazdki dla Dzikiej Chaty
21 stycznia 2018 roku w Gościńcu Dworskim w Ropie odbyła się urczystość wręczenia Certyfikatów Regionalna Karczma Małopolski. Jeden z Certyfikatów odebrał Witold Budzowski, właściciel Dzikiej Chaty w Zawoi.
Małopolska Trasa Smakoszy to kulinarna podróż po Małopolsce. Obiekty zlokalizowane na szlaku to restauracje – karczmy regionalne, które serwują produkty regionalne i prezentują kulinarne dziedzictwo Małopolski. Operatorem szlaku jest Małopolska Organizacja Turystyczna.

Małopolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje się promocją Małopolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i rozpowszechnianie informacji o tradycyjnych produktach regionalnych. Projekt „Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” udało się zorganizować dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Województwa Małopolskiego. Jego realizacja to milowy krok na „Małopolskiej Trasie Smakoszy”. W ramach projektu zrealizowano następujące zadania: opracowanie i wdrożenie systemu certyfikacji gastronomii regionalnej Małopolski, wyłonienie i identyfikację lokali gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnienie promocji małopolskich produktów tradycyjnych i regionalnych.

Kluczową kwestią projektu było opracowanie „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”. Jest to dokument strategiczny, przyjęty uchwałą Zarządu Małopolskiej Organizacji Turystycznej, zawierający m.in. następujące treści:
- procedurę i wytyczne certyfikacji obiektów gastronomicznych;
- wymagania, jakie powinny spełniać obiekty gastronomiczne, które ubiegają się o certyfikację (kryteria certyfikacji);
- kompendium wiedzy o tradycjach karczmarskich w Małopolsce i pożądanych standardach jakości lokali gastronomicznych
- wzór ankiety weryfikacyjnej sprawdzającej spełnienie określonych wymagań.

W niedzielę 21 stycznia 2018 podczas uroczystej Gali w Gościńcu Dworskim w Ropie Certfyfikat z trzema gwiazdkami odebrał dla Dzikiej Chaty w Zawoi właściciel Witold Budzowski. Warto nadmienić, że jest to największa liczba gwiazdek jaką w tym projekcie można zdobyć. Miła atmosfera i obsługa, urocze wnętrze i tradycyjne smaki. To wszystko znajdziemy w Dzikiej Chacie.

Właścicielowi oraz wszystkim pracownikom Dzikiej Chaty gratulujemy wyróżnienia. Zapraszamy do Dzikiej Chaty!