Z OSTATNIEJ CHWILI
Lasy Państwowe wywiozły 820 tirów śmieci. Koszt: 34 mln zł / Zastępcza Komunikacja Autobusowa na trasie Sucha Beskidzka – Żywiec / Seniorzy z Bieńkówki odkrywają moc nordic walking / Wysoka - zaproszenie na obchody 86. rocznicy wybuchu II Wojny Światowej / Policja namierzyła sprawcę kolizji w Stryszawie / VI Bieg na Zaporę w Świnnej Porębie już 7 września / Harmonogram IX Podbabiogórskich Zawodów Ratowniczo-Gaśniczych organizowanych przez OSP Lachowicach / Pierwszy witacz w Gminie Jordanów / Strażacy uczcili pamięć druha z Sierakowic. Syreny zawyły w całej Polsce / Muzyka i pomoc dla pogorzelców - Piknik na pożegnanie wakacji w Lachowicach / Strażacy quadem pomogli w transporcie rannego z lasu / Co węże mają do powiedzenia? Edukacyjne warsztaty w Suchej Beskidzkiej / ZUS: 150 mln zł wróciło do Funduszu po kontrolach zwolnień lekarskich / Wzmożony ruch wojskowych kolumn – apel do kierowców! / Andrzej Bargiel rusza na Everest. Chce dokonać niemożliwego!
Dodano dnia 03.11.2023, 10:03
Profesjonalna maszyna do lodów – zwiększ obroty swojej cukierni.

Chociaż lody i desery lodowe największą popularnością cieszą się latem, to zarabiać na nich można również jesienią i zimą. Kluczem do sukcesu jest jakość – kremowe i rozpływające się w ustach lody mogą zapewnić rzeszę wiernych klientów. Aby je produkować, nie obejdzie się jednak bez odpowiedniego sprzętu. Jaka maszyna do lodów jest potrzebna?


Jaki jest sekret pysznych lodów rzemieślniczych?

Na rynku jest wiele urządzeń zaprojektowanych z myślą o produkcji lodów. Jednak domowa maszyna do lodów nie sprawdzi się w cukierni, restauracji czy lodziarni – tu potrzebny jest profesjonalny sprzęt. Sekret pysznych lodów rzemieślniczych kryje się w sposobie ich przygotowania. Mieszanka musi zostać poddana określonym procesom – są to choćby:

  • Pasteryzacja. Polega na podgrzaniu masy lodowej do określonej temperatury i następnie jej schłodzeniu. Celem procesu pasteryzacji jest przedłużenie trwałości lodów.


  • Dojrzewanie. To sekret kremowych lodów. Dojrzewanie, które często jest pomijanym etapem produkcji lodów, ma duże znaczenie dla ich struktury i wrażeń odczuwanych przez klienta.


  • Frezowanie. W trakcie frezowania lodowa mieszanka jest napowietrzana. Rezultat? Lody zwiększają swoją objętość, zyskują też odpowiednią konsystencję.


Jaka maszyna do lodów jest potrzebna?

Produkcja lodów dzieli się na kilka etapów, a każdy z nich wymaga innego sprzętu. Stąd też profesjonalna maszyna do lodów nie jest jednym urządzeniem – to zestaw różnych maszyn. Widać to dobrze, jeżeli przejrzy się katalogi dystrybutorów sprzętów dla cukierni. Przykładowo firma Hert, która prezentuje swoją ofertę na stronie hert.pl, proponuje następujące urządzenia:

  • Pasteryzatory. Nowoczesne urządzenia są sterowane elektroniczne i zaprojektowane w sposób, który ułatwia utrzymanie ich w czystości.


  • Dojrzewalniki. Urządzenia te mogą być połączone wraz z pasteryzatorem, a wówczas masa lodowa jest przepompowywana z jednego urządzenia do drugiego, co pozwala zachować jej właściwości.


  • Frezery. Urządzenia te mogą być bardzo wydajne – cykl produkcyjny może trwać zaledwie 7 minut, co ma szczególne znaczenie dla dużych, rozwijających się cukierni.


Jak urządzić zaplecze cukierni, aby produkować lody rzemieślnicze?

Ponieważ do produkcji lodów rzemieślniczych potrzebna jest więcej niż jedna maszyna do lodów, to pojawia się pytanie, jak zaprojektować zaplecze zwłaszcza niewielkiej cukierni, aby pomieścić w nim potrzebne urządzenia. Z pomocą przychodzą producenci i dystrybutorzy profesjonalnego sprzętu, oferując maszyny do lodów o różnej wielkości.

Jeżeli prowadzisz niewielką cukiernię, możesz zaopatrzyć się w sprzęt typu 2 w 1 (np. dojrzewalnik z pasteryzatorem) albo wybrać urządzenia nablatowe. Pierwszy typ maszyn do lodów pozwala zyskać miejsce na zapleczu bez konieczności pomijania niektórych etapów produkcji. Urządzenia drugiego rodzaju wyróżniają się z kolei kompaktowymi wymiarami – bez problemu wygospodarujesz na nie przestrzeń na blacie.

Połączenie profesjonalnych maszyn i sprawdzonych receptur to prosty przepis na sukces – pyszne, kremowe i unikalne lody, które będą sprzedawać się przez cały rok.

Artykuł Partnera.

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.