Z OSTATNIEJ CHWILI
Dyrektorzy małopolskich szkół przejdą szkolenia z ochrony ludności i obrony cywilnej / Pijany kierowca z Ukrainy uciekał przed policją – szybki wyrok i przekazanie Straży Granicznej / Podsumowanie akcji 'Prędkość' w powiecie suskim / Pożar w Kojszówce / Spotkanie profilaktyczne policjantów z rodzicami w Grzechyni / Ponad 23 mln zł na wsparcie Małopolan na rynku pracy / Pożar kosza na śmieci w Makowie Podhalańskim – szybka interwencja straży pożarnej / Zakład Opieki Długoterminowej w Makowie Podhalańskim zyskał nowe, bezpieczne schody! / Zostań wolontariuszem 41. Babiogórskiej Jesieni! / Zaginiony 57-latek z powiatu suskiego odnaleziony / Małopolska: przedsiębiorcy złożyli ponad 225,7 tys. wniosków o wakacje składkowe / Juszczyn, Zaginął 57-letni Bogusław Oleksa / Gmina Jordanów: Umowa na rozbudowę sieci oświetleniowej podpisana / Nagrody Powiatu Suskiego dla młodych sportowców / Maków Podhalański/Zembrzyce: Zatrzymany sprawca kradzieży z włamaniem / Pijany kierowca spowodował kolizję w Suchej Beskidzkiej !
Dodano dnia 27.12.2016, 12:05
Poświąteczne porządki
Choć Święta Bożego Narodzenia celebrować będziemy aż do 2 lutego, to za nami już trzy najważniejsze dni tego okresu. I choć, jak co roku, dokładamy wszelkich starań, by ilość jedzenia przygotowanego na świąteczny stół była wprost proporcjonalna do liczby osób przy nim zasiadających, to jednak po raz kolejny mamy problemy z domknięciem poświątecznej lodówki. Co zrobić, by tak duża ilość jedzenia się nie zepsuła? Czy można ją jeszcze jakoś wykorzystać?
Pozwólcie, że zdradzimy wam nasze przepisy na przepyszne dania wykonane z bożonarodzeniowych „resztek”.

ŚNIADANIE

W lodówce został: chleb

Grzanki na słodko

W jajku z dodatkiem szczypty soli moczymy kromki chleba. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Grzanki można podawać bez dodatków, ale – naszym zdaniem – najlepiej smakują te posmarowane miodem, dżemem lub
z czekoladą i bananami.


DRUGIE ŚNIADANIE

W lodówce zostały: banany, czekolada

Mus bananowy z kawałkami czekolady

Banany obieramy i kroimy w kostkę – im bardziej miękkie banany, tym lepiej. Następnie blendujemy owoce i dodajemy do nich odrobinę mleka (mus będzie wówczas nieco bardziej rzadki). Czekoladę kroimy w małe kosteczki lub trzemy na dużych oczkach i wrzucamy do owoców. Mus najlepiej smakuje schłodzony, a podany w kieliszkach do wina i ozdobiony kawałkami czekolady ucieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy.


OBIAD

W lodówce zostały: ziemniaki, wędlina

Kluski śląskie z podsmażaną wędliną i cebulą

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko starannie wyrabiamy. Formujemy okrągłe kluseczki i wyciskamy w nich palcem dziurkę. Gotujemy
w osolonej wodzie około 3 minuty.

Wędlinę i cebulę pokrój na małe kawałeczki, a następnie podsmaż na oleju lub maśle. Ugotowane kluski podaj z tak przygotowaną omastą.


PODWIECZOREK

W lodówce zostały: pieczywo, ser typu feta, pomidory, ogórki, papryka, itp.

Lekka sałatka z grzankami

warzywa i ser kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i przyprawiamy według uznania – doskonale sprawdza się czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Pieczywo opiekamy w tosterze lub piekarniku i kroimy w małe kosteczki. Następnie powstałe tak grzanki dodajemy do sałatki. Po świątecznych ucztach polecamy potrawę w wersji nieco lżejszej – bez dodatku majonezu.


KOLACJA

W lodówce zostały: pieczywo, sery, szynka, pieczarki

Domowe zapiekanki

Kromki smarujemy sosem pomidorowym lub odrobiną masła. W zależności od preferencji (i tego, co zostało w naszej lodówce) do zapiekanek – oprócz sera – dodać możemy również szynkę, pieczarki czy warzywa. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż do chwili, gdy ser się roztopi. Polecamy podawać gorące, z dodatkiem sosów: pomidorowego lub czosnkowego.


KILKA DODATKOWYCH RAD NA TO, CO ZROBIĆ ZE ŚWIĄTECZNYM JEDZENIEM:

  • - Do zamrażalnika możemy włożyć prawie wszystko. Mrożąc pierogi lub uszka warto je wcześniej natłuścić albo obsypać delikatnie mąką – zapobiegnie to ich sklejeniu.

  • - Zupy warto mrozić w małych porcjach – pamiętajmy, że nie powinno się ponownie mrozić raz rozmrożonego jedzenia.

  • - Wędliny i inne potrawy mięsne można przerobić na farsz do krokietów, pierogów, pyz, tart. Dodanie odrobiny grzybów znacznie poprawi jego smak.

  • - Mięsne resztki jedzenia można również pokroić i dodać do zupy (żurek, grochowa).

  • - Pozostałe pieczywo warto wysuszyć i przerobić na bułkę tartą. Szczelnie zamkniętą możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy.


A jakie są wasze sposoby na poświąteczne porządki w lodówce? Czy zawsze trafiacie z ilością przygotowanego jedzenia? Czy świątecznym ciastom można dać drugie życie? Z chęcią poznamy wasze pomysły i propozycje.

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.