Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka świętuje Dzień Czystego Powietrza. Edukacja ekologiczna w rozszerzonej formule / Świąteczny klimat w Jordanowie! Bożonarodzeniowy Kiermasz już 21 grudnia / Lachowice: Nietypowa interwencja strażaków w lokalnym gospodarstwie / Rusza sezon na łyżwy w Suchej Beskidzkiej. W sobotę otwarcie 'Białego Orlika' z Mikołajem / Trwa nabór do nowo powstającego Środowiskowego Domu Samopomocy w Zawoi / Groził bratu i bratowej ''bronią''. Dzielnicowi z Jordanowa szybko zakończyli niebezpieczną sytuację / Utrudnienia na Błądzonce. Droga w kierunku Stryszawy zablokowana / Rozszczelniona butla gazowa w Jaszczurowej. Szybka interwencja służb / Potrącenie 8-letniego chłopca w Osielcu. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia / Ostrzeżenie IMGW dla powiatu suskiego: marznące opady i gołoledź! / By jeszcze lepiej ostrzegać i alarmować. Porozumienie z PSP. / Grupa Beskidzka GOPR ogłasza nabór. Zostań ratownikiem górskim! / Kolizja pojazdów w Makowie Podhalańskim – utrudnienia w ruchu! / Największa akcja w Polsce: GAME OVER dla pedofilskiej sieci! CBZC rozbija ogólnopolski gang tworzący i rozpowszechniający treści z wykorzystywaniem dzieci / MOPS w Suchej Beskidzkiej uruchamia projekt Otwarte drzwi – otwarte serca / Srebrny medal Ksawerego Masiuka i brąz Katarzyny Wasick na ME. / Pomoc dla pogorzelców – rodziny Trybałów z Zawoi ! / CENTRUM HANDLOWE KURTOK – WAŻNA INFORMACJA ! / Jordanów i Mucharz w czołówce Rankingu Gmin Małopolski 2025
Dodano dnia 17.07.2025, 13:27
Zdrowsze sklepiki i stołówki szkolne – nowe przepisy w konsultacjach społecznych.
Ministerstwo Zdrowia rozpoczęło konsultacje społeczne projektu nowego „rozporządzenia sklepikowego”, które ma zastąpić obowiązujące od 2016 roku przepisy dotyczące żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych. Nowe regulacje mają na celu wzmocnienie ochrony zdrowia najmłodszych poprzez zapewnienie im lepszego dostępu do wartościowych produktów spożywczych oraz ograniczenie podaży żywności zawierającej nadmiar cukru, tłuszczu i soli.

Projekt rozporządzenia określa szczegółowo, jakie produkty mogą być sprzedawane w sklepikach szkolnych i automatach oraz jakie wymagania muszą spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach. Jak podkreśla resort zdrowia, dzieci i młodzież spędzają w placówkach oświatowych znaczną część dnia, dlatego niezwykle ważne jest zapewnienie im dostępu do zdrowych i zbilansowanych posiłków.

Wśród najważniejszych założeń projektu znajdują się:

  • Szczegółowy wykaz produktów dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych i automatach, z uwzględnieniem limitów zawartości cukru, tłuszczu i soli.

  • Wprowadzenie obowiązku zapewnienia co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego tygodniowo, opartego na nasionach roślin strączkowych.

  • Zasady planowania posiłków zgodnie z wiekiem oraz zapotrzebowaniem energetycznym dzieci i młodzieży.

  • Zakaz sprzedaży kawy na terenie placówek oświatowych.


Celem zmian jest nie tylko poprawa samopoczucia dzieci i zapobieganie chorobom dietozależnym, ale również kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. W opinii specjalistów oraz środowisk edukacyjnych, to właśnie szkoły i przedszkola odgrywają kluczową rolę w budowaniu świadomego podejścia do odżywiania.

Projekt uwzględnia aktualne normy żywienia oraz zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia, a także postulaty rodziców i organizacji promujących zdrowy styl życia.

Uwagi do projektu można zgłaszać do 18 lipca 2025 roku, a pełna treść dokumentu dostępna jest na stronie  Rządowego Centrum Legislacji.

Źródło: Ministerstwo Zdrowia

Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.