Z OSTATNIEJ CHWILI
Sucha Beskidzka świętuje Dzień Czystego Powietrza. Edukacja ekologiczna w rozszerzonej formule / Świąteczny klimat w Jordanowie! Bożonarodzeniowy Kiermasz już 21 grudnia / Lachowice: Nietypowa interwencja strażaków w lokalnym gospodarstwie / Rusza sezon na łyżwy w Suchej Beskidzkiej. W sobotę otwarcie 'Białego Orlika' z Mikołajem / Trwa nabór do nowo powstającego Środowiskowego Domu Samopomocy w Zawoi / Groził bratu i bratowej ''bronią''. Dzielnicowi z Jordanowa szybko zakończyli niebezpieczną sytuację / Utrudnienia na Błądzonce. Droga w kierunku Stryszawy zablokowana / Rozszczelniona butla gazowa w Jaszczurowej. Szybka interwencja służb / Potrącenie 8-letniego chłopca w Osielcu. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia / Ostrzeżenie IMGW dla powiatu suskiego: marznące opady i gołoledź! / By jeszcze lepiej ostrzegać i alarmować. Porozumienie z PSP. / Grupa Beskidzka GOPR ogłasza nabór. Zostań ratownikiem górskim! / Kolizja pojazdów w Makowie Podhalańskim – utrudnienia w ruchu! / Największa akcja w Polsce: GAME OVER dla pedofilskiej sieci! CBZC rozbija ogólnopolski gang tworzący i rozpowszechniający treści z wykorzystywaniem dzieci / MOPS w Suchej Beskidzkiej uruchamia projekt Otwarte drzwi – otwarte serca / Srebrny medal Ksawerego Masiuka i brąz Katarzyny Wasick na ME. / Pomoc dla pogorzelców – rodziny Trybałów z Zawoi ! / CENTRUM HANDLOWE KURTOK – WAŻNA INFORMACJA ! / Jordanów i Mucharz w czołówce Rankingu Gmin Małopolski 2025
Dodano dnia 18.10.2025, 20:36
Kulinarna rywalizacja w Osielcu. KGW „Jarzębinki” z Naprawy podwójnymi triumfatorkami konkursu.
18 października, w Osielcu odbył się XXVII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych i Nalewek, który na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń kulinarnych gminy. Tegoroczną potrawą konkursową były gołąbki, przygotowane według tradycyjnych receptur przez siedem Kół Gospodyń Wiejskich z regionu oraz przybyłych gościnnie.

Do rywalizacji stanęły Koła Gospodyń Wiejskich z regionu oraz Jordanowa Śląskiego  prezentując swoje autorskie wersje tradycyjnej potrawy. Komisja konkursowa oceniała smak, sposób przygotowania oraz wykorzystanie naturalnych ziół i przypraw, podkreślając znaczenie lokalnych produktów w kuchni regionalnej. Po degustacji i szczegółowej ocenie punktowej najwyżej oceniono gołąbki przygotowane przez KGW „Jarzębinki” z Naprawy.

W ramach wydarzenia odbył się również konkurs na najlepszą nalewkę regionalną. Tegorocznym tematem przewodnim była nalewka z czarnej porzeczki. Tutaj również jurorzy zwracali uwagę na smak, aromat oraz wierność lokalnym recepturom. KGW „Jarzębinki” z Naprawy po raz drugi stanęło na podium, zdobywając tytuł za najlepszą nalewkę konkursu.

Organizatorzy podkreślali, że celem wydarzenia jest nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego gminy i integracja lokalnych środowisk. Konkurs w Osielcu po raz kolejny udowodnił, że tradycyjna kuchnia ma się dobrze, a lokalne gospodynie wciąż potrafią zaskakiwać smakiem i kreatywnością.




Komentarze
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Komentowanie tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli jeszcze nie posiadasz konta.