Do rywalizacji stanęły Koła Gospodyń Wiejskich z regionu oraz Jordanowa Śląskiego prezentując swoje autorskie wersje tradycyjnej potrawy. Komisja konkursowa oceniała smak, sposób przygotowania oraz wykorzystanie naturalnych ziół i przypraw, podkreślając znaczenie lokalnych produktów w kuchni regionalnej. Po degustacji i szczegółowej ocenie punktowej najwyżej oceniono gołąbki przygotowane przez KGW „Jarzębinki” z Naprawy.
W ramach wydarzenia odbył się również konkurs na najlepszą nalewkę regionalną. Tegorocznym tematem przewodnim była nalewka z czarnej porzeczki. Tutaj również jurorzy zwracali uwagę na smak, aromat oraz wierność lokalnym recepturom. KGW „Jarzębinki” z Naprawy po raz drugi stanęło na podium, zdobywając tytuł za najlepszą nalewkę konkursu.
Organizatorzy podkreślali, że celem wydarzenia jest nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego gminy i integracja lokalnych środowisk. Konkurs w Osielcu po raz kolejny udowodnił, że tradycyjna kuchnia ma się dobrze, a lokalne gospodynie wciąż potrafią zaskakiwać smakiem i kreatywnością.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.